Söndag
28 Jan 2 matcher
Lördag
10 Feb 1 match
Söndag
11 Feb 1 match
Torsdag
15 Feb 1 match
Lördag
17 Feb 1 match
Söndag
18 Feb 1 match
Söndag
25 Feb 2 matcher
Söndag
03 Mar 2 matcher
Söndag
10 Mar 1 match
Tisdag
12 Mar 1 match
Lördag
16 Mar 1 match
Söndag
17 Mar 1 match

IBK Dalen – Falun (4-5, OT, SSL herr): Världens bästa, lyckade förändringar och Marias topp-3

23 januari 2019 22:24
KämpaDalen


IBK Dalen – Falun (4-5, övertid)
En av höjdpunkterna under säsongen för publiken brukar vara när Falun åker norrut till Umeå och gästar Dalen och matchen idag var inte något undantag från denna regel. Det krävdes förlängning för att avgöra matchen i slutändan och efter cirka 64,5 minuter speltid av ett fröjdigt spel som böljade fram och tillbaka med chanser åt båda hållen, men där Falun sköljde över Måns Parsjö-Tegnér med skott, var det målmässigt jämnt och väl i övertid kändes det som om det när som helst kunde ha avgjorts åt vilket håll som helst.

Falun drog i slutändan det längre strået och fick med sig extrapoängen, men ärligt talat är det svårt att vara missnöjd trots att det alltså bara blev en poäng för Dalen idag. Med den talande skottstatistiken 17-41 är det även föga överraskande att den kanske allra viktigaste orsaken till Dalens poäng idag stavas Måns Parsjö-Tegnér. Jag vet inte hur jag ska kunna göra honom rättvisa eller hylla honom tillräckligt med mina ord i bloggen, men jag nöjer mig med att hävda att världens bästa målvakt just nu har sin hemmaborg i Umeå!

I övrigt var det ett Dalen som verkligen fick kämpa och slita för varandra idag. Det i sig är ingenting nytt, men som kollektiv är Dalen en tuff motståndare. Lägg här också till det galet uppoffrande spelet från spelare som Anton Åkerlund och Lukas Harnesk (hur många kalorier förbrände han under matchen egentligen?!), ansvaret Ketil Kronberg tar på planen i både anfall och försvar, eller det nästan övermänskliga lugn Jonas Svahn utstrålar när han på äkta Hollywood-manér klipper den röda tråden på bomben som när som helst ska explodera och helt förhindrar den förödande detonationen som stundar... ja, den här typen av uppoffring kommer det krävas av Dalen för att säkra slutspelsplatsen under delen av säsongen som återstår. För det kommer bli jämnt runt strecket i tabellen, äckligt jämnt!

Lyckade förändringar
Redan från start kunde vi för övrigt konstatera att Dalen gjort om i femmorna och bland annat lyft upp Andreas Carlbom i första formationen tillsammans med Jonas Svahn och Alexander Hedlund. Det visade sig vara ett mycket lyckat drag och redan i första perioden hittade Hedlund och Carlbom rätt tillsammans med varsitt mål som de assisterade varandra! Det är ju inte heller första gången vi sett dem skapa magi ihop, för vem har väl glömt föregående säsong när de tillsammans med Johan Larsson som center bjöd på flera godbitar?

Och på tal om Johan Larsson och centerroller... Idag såg vi Johan tillbaka på hans gamla centerposition i Dalens tredjefemma (tillsammans med Sebastian Degeryd och Daniel Sonidsson på forwardsidan och Andreas Holmgren och Ludwig Svensson på backsidan) – en ändring som tränare Jonatan Brolin bland annat nämnde efter matchen handlade om att försöka få igång Dalens tredje formation.

Just tredje formationen och vilka spelare som ska tas ut där från match till match har varit lite av en utmaning för Dalens del – delvis har det funnits mer att hämta rent resultatmässigt upplever jag, samtidigt som det finns en ganska god bredd av spelare att välja på och pussla ihop på ett bra sätt. Något som är både positivt, men som komplicerar situationen något är just också spelare som återhämtat sig från skador och som därmed ska läggas till frågan just vilka som ska ges chansen framöver.

Skadeläget och spelare på gång
Det senaste jag hört är att Jonas Landström dessvärre fortfarande har skadebekymmer. Däremot rapporteras det mycket glädjande beskedet att Pär Forsman är tillbaka och spelklar, däremot saknades han idag på grund av sjukdom. Forsman som varit en otroligt viktig spelare för Dalen under säsongen och stått för en minst sagt imponerande hög jämnhet i spelet och bildat en fantastisk duo med backkollegan Lukas Harnesk.

En annan spelare som haft återkommande skadebekymmer under säsongen men som glädjande varit tillbaka en tid nu är Ludwig Svensson och känslan är att Svensson bara blir sig själv allt mer lik för varje match som går. Svensson är något av en uppfriskande frisk fläkt när han med sitt högoktaniga och intensivt burdusa spelsätt gör det svårt för motståndare på egen planhalva, likväl som vinner bollar och bryter in på ett härligt respektlöst sätt i anfallsspelet. Med Ludwig tillbaka har Dalen en bredd på backsidan som känns riktigt riktigt bra och som samtidigt öppnar upp möjligheten att stärka upp andra formationer med spelare som hanterar mer än en position vid behov.

Marias topp-3
Då var det dags igen för Marias topp-3. Lite svårt att bara välja tre saker efter denna match men här kommer de:

  1. Dalens försvarsspel med världens bästa målvakt "Månster" Parsjö-Tegnér. Måns stod för en av hans i mina ögon bästa insatser denna säsong. Dalen var idag som många gånger annars lagmaskinen Dalen där alla hjälper till att visa motståndet att det inte finns något att hämta.

  2. Backarna, Mattias Wallgrens ack så viktiga halvvolley-träffar som avstyrde Falun, och hans fina anfallsräder. Mattias Ljunggrens skott WOW! Ludwig Svensson anstormningar i spelvändningarna, LUKAS Harnesk som hade energinivån som två SSL-spelare idag, tror aldrig jag sett någon kämpa och slita så mycket för ytorna där Faluns första femma inte fick en millimeter ens.

  3. Femmornas uppställning, nog har vi pratat om massor av olika varianter hemma. I dagens match plockade man ner Sebastian Degeryd från första femman till tredje linan och jag tycker att det blev lyckat. Med lite mer speltid ihop kan det bli bra dock ingenting som jag tänkt på förhand. Det gav fin utdelning i Dalens första femma idag då Andreas Calbom tackade för förtroendet och tryckte in två mål.

Idag var samtliga spelare och tränare på Dalens bänk bra och bidrog till att vi fick med oss en poäng till den så tajta tabellen!