17 Mar 1 match

En tung vecka för IBK Dalens damer och herrar...

4 november 2018 11:22
KämpaDalen

Veckans facit för IBK Dalen: tre matcher och tre förluster. Jag försöker summera matcherna lite kort i en blandning av svaga avslut och ljusglimtar.

En tung vecka för IBK Dalen
Ja, jag vet inte hur jag annars ska beskriva veckan som varit för IBK Dalen. Först spelade herrarna bortamatch mot Linköping i onsdags och sedan spelade damerna respektive herrarna hemmamatcher mot Jönköping och Mullsjö under gårdagen. Resultatet? Tre förluster under ordinarie tid. Jag ska försöka göra någon slags kortfattad summering av matcherna nedan, en blandning av svaga avslut och ljusglimtar.

Linköping – IBK Dalen (8-3, SSL herr)
Den förmodligen tråkigaste matchen av de tre att titta på (inte bara därför att den var via stream) får nog vara bortamatchen mot Linköping. Ett fysiskt lag som gillar att spela tufft och samtidigt ett Dalen som var märkbart försiktigare än vad vi sett dem... tja... egentligen hela säsongen. Sannolikt ville Dalen inte falla i Linköpings fälla, men det kändes på något sätt som om det blev så ändå.

Efter två tröga perioder för båda lagen och ställningen 2-1 började ändå tredje perioden något hoppfullare för publiken och båda lagen började dunka in ett par mål. När Linköping tog ledningen igen var det dock ett blekt Dalen som försökte jaga ikapp och Linköping fick maximal utdelning och satte mer eller mindre varenda läge. Slutresultatet speglade kanske inte matchbilden helt och hållet, men att hemmalaget var bättre än bortalaget rådde det ingen tvekan om och skottstatistiken talar sitt tydliga språk: 23-10. Dalens avslut satt inte på mål och Umeålaget kändes uddlösa. Det var ett obekant Dalen som inte kändes igen och hemma i tv-soffan var vi besvikna. Inte så mycket över förlusten, utan för det faktum att ljusglimtarna var alldeles för få. Dalens bästa spelare? Ketil Kronberg. Kul också att Alexander Hedlund var tillbaka, även om det märktes att han varit borta.

IBK Dalen – Jönköping (1-3, SSL dam)
Matchen mot Jönköping kändes väldigt jämn. Fördel Dalen efter en period (trots underläge), fördel Jönköping efter två perioder (trots kvittering av Dalen), men i tredje perioden var gästande Jönköping både högljuddare och något mer uppeldade till en början vilket sannolikt bäddade för segern även om ledningsmålet (och det matchvinnande målet) kom först 13.47 in i tredje perioden.

Synonymt med Dalen den här säsongen i de matcher som förlorats har varit att det skapats fina chanser, men avsluten har inte varit skarpa nog. Mot Jönköping tillkom även en del nervösa passningar och känslan var att Dalen inte alls kom upp i den nivå som finns i laget. Allt var absolut inte katastrof och det fanns ljusglimtar på flera håll: Matilda Wirthig utsågs till matchens spelare och var absolut viktig för att hålla Dalen kvar i matchen, Sandra Törnqvist gjorde en bra match och var nog ganska nära på att jobba till sig ett mål (som dessvärre uteblev) och Agnes Holmgren spelade från start och gjorde det riktigt bra. Jag är förstås ingen tränare och vet inte vad som sades på bänken, men det kändes faktiskt oförtjänt att bänka Holmgren under matchen efter att hon inlett starkt där hon med fart och mycket vilja fick med sig bollarna framåt i offensiven oavsett bromsande motstånd. Däremot inget ont mot ersättaren Henny Hägglund som också gjorde det väldigt bra och fick förtroende att spela matchen ut. För att summera mina tankar efter matchen: Jönköpings målvakt Sofia Blixt var förvisso imponerande bra, men Dalen måste utmana betydligt mer med bättre avslut när chanserna väl skapats.

IBK Dalen – Mullsjö (3-4, SSL herr)
Om matchen mot Linköping var en besvikelse var matchen mot Mullsjö till större delen raka motsatsen. Dalen inledde matchen med ett högt tempo, men svag leverans och låg under med 0-4 med halva matchen spelad. Mullsjö fick göra alldeles för lätta mål, med Dalenmått mätt och känslan var att det här kunde gå riktigt illa om ingenting händer snart. Och då hände det: Linus Holmgren, för tillfället inne med Dalens tredjefemma i pågående byte, sprang igenom och satte Dalens första mål i matchen – något som ingjöt massor av energi och självförtroende till Dalen som blev märkbart bättre efter reduceringen.

Här kommer också det Dalen ska ta med sig från matchen. Några fler mål för Mullsjös del bjöds det inte på. Dalen höjde sig flera snäpp, reducerade två gånger till och var mycket nära på att kvittera matchen i slutsekunderna, men Mullsjö var tajta och jobbade hårt och vann i slutändan med uddamålet. Att Dalen däremot inte gjorde ett enda mål i de tre numerära överlägena som bjöds på i matchen får dock underkänt. Energin och pressen för att tvinga fram ett mål fanns i ett av tillfällena, men i de övriga två var det nog nerverna tillsammans med Mullsjös skickliga box som tog överhanden. Tyvärr. Ett power playmål hade gjort stor skillnad en match som detta. Trots förlusten var det som sagt glädjande att se Dalen studsa tillbaka. Känslan är att nästa motståndare kommer få ett jobbigt revanschsuget Dalen framför sig. Kul också att Andreas Carlbom fick spela mot slutet av matchen, likväl som Wilhelm "vikarien" Vihtari Hansson som inte vikarierade för någon idag, utan fick chansen när det vaskades om i tredjefemman något i matchens sista period. Många hade varierande prestationer i matchen, men någon som var konsekvent bra var Mattias Wallgren som också gör en riktigt bra grej när han i Dalens offensiv kliver upp emellanåt för att tvinga fast bollen i offensivt sarghörn. Då spelar det till synes ingen roll hur många motspelare han har mot sig, Wallgren är orubblig!