Söndag
28 Jan 2 matcher
Lördag
10 Feb 1 match
Söndag
11 Feb 1 match
Torsdag
15 Feb 1 match
Lördag
17 Feb 1 match
Söndag
18 Feb 1 match
Söndag
25 Feb 2 matcher
Söndag
03 Mar 2 matcher
Söndag
10 Mar 1 match
Tisdag
12 Mar 1 match
Lördag
16 Mar 1 match
Söndag
17 Mar 1 match

IBK Dalen dam: kortare sillyreflektioner inför Scandic Cup

3 september 2018 20:13
KämpaDalen

Ladda upp inför elitveckan i Scandic Cup med en övergripande summering av IBK Dalen-damernas lagbygge inför den kommande säsongen och lite reflektioner kring några av förändringarna. Enjoy!


IBK Dalen dam: kortare sillyreflektioner inför Scandic Cup
Vi går raskt vidare mot Scandic Cup vecka två som börjar inom några dagar och med den drar elitveckan igång. Jag tänkte därför att det kunde vara dags att dela med mig av några av mina reflektioner kring lagbygget IBK Dalen på damsidan där jag måste säga att det hänt en hel del förändringar sedan föregående säsong. Jag ska försöka hålla tungan rätt i munnen (visst är det så talesättet går?) och gå igenom så många av förändringar jag hunnit med att fånga upp under försäsongen, men det har varit många och jag hoppas verkligen att ni har överseende och kan förlåta mig om jag missat någon förändring!

Även om jag har begränsade kunskaper om svenska superligan på damsidan på grund av att jag bara hunnit följa serien mer aktivt under en säsong förstod jag tidigt under "silly season" att det var mycket spännande saker på gång kring Dalen som avslutade den föregående säsongen med att missa slutspel med i princip minsta möjliga marginal (förlust i sista matchen för säsongen mot Malmö, vilket medförde att Malmö knep sista slutspelsplatsen över Dalen). Min okunskap medför dessvärre att jag inte kan göra allt för djupa analyser kring vissa av förändringarna, men jag hoppas ändå kunna bjuda på lite intressanta tankar kring laget! Det är heller inte någon överdrift när jag säger att jag är sjukt taggad på att säsongen ska dra igång, fasen vad roligt det kommer bli!

Dalens minuskonto
Det första jag tänker på när jag ska summera de förändringar som mycket väl blir till nackdel för Dalen nästa säsong är en förlust som inte kommer sig av en missad förlängning (såvitt jag vet) - jag tänker förstås på Linnea Nyléns långtidsskada(om mina uppgifter stämmer). Jag har frågat efter den efterlängtade förlängningen av Nyléns kontrakt inför nästa säsong, men fick slutligen höra att hon är långtidsskadad, förmodligen efter att hon blev liggandes med uppenbara smärtor efter en händelse i matchen mot Malmö. Tunga besked, Linnea var en av Dalens bästa spelare under hela föregående säsong och en back det inte blir lätt för Dalen att ersätta. Jag hoppas dock att vi får se henne tillbaka i Dalen igen längre fram, en tuff backklippa med ett fint offensivt sinne som Dalen absolut behöver och en spelare jag och Maria pratade om, utan att överdriva, varenda match hon spelade – ja, hon var så bra!

Andra förändringar jag noterat under sommaren är bland annat att Elsa Frisk lämnat Dalen för spel i Schweiz och även att Sara Berglund, Maja Nilsson, Andrea Claesson och Sara Ryman lämnar Dalen. Även om jag nämnt det tidigare är det förresten värt att nämnas igen att Caroline Stattin lämnar IBK för att i stället förstärka IBF Dalen med rutin och erfarenhet, samt något jag tycker att hon alltid utstrålar enormt mycket på planen under matcherna - vilja! Ett bra och spännande tillskott till Dalens allsvenska lag helt klart och det ska bli mycket roligt att se vad hon kan bidra med där!

Sammanfattningsvis är det ganska tydligt att förändringarna i Dalen till stor del rör backsidan, i alla fall sett till vad jag kallat minuskontot här. Tilläggas kan ju även att tränarduon med Christer Jernberg och Claes Bredemo inte fortsätter träna Dalen, vilket vad jag förstått framför allt berott på tidsbrist och svårigheter att få till en fungerande helhet med livet på sidan av innebandyn och den tid som krävs för att vara SSL-tränare. Väldigt synd känner jag, de gjorde ett bra jobb - och jag tycker även att de uttryckte sig bra i sociala mediesammanhang: Bredemo i intervjun i innebandypodden av Magnus och Magnus, likväl som Jernberg som jag ännu en gång varmt rekommenderar en +följ i sociala medier. Nå det var minuskontot i ett mycket kompakt format (jag hoppas verkligen att jag inte glömt någon nu!)... Vad har hänt på den andra sidan vågen då?

Pluskontot (håll i er nu!)
Om det grämer mig att vi inte kommer få se backklippan Nylén nästa säsong kan jag i vart fall glädjande berätta för den som inte hängt med i silly-svängarna att Dalen varit väldigt aktiva och värvat in ett flertal spännande namn inför nästa säsong - en skön blandning av unga lovande spelare och spelare med gott om erfarenhet som med stor säkerhet kommer kunna bidra med mycket till Dalen i jakten på slutspelsplatsen nästa säsong.

Härutöver har dock även Dalen förlängt med flera viktiga spelare, eller ja, egentligen nästan hela laget av de som hade utgående kontrakt, vilket sammantaget ger mig gåshud när jag tänker på potentialen som finns i laget till den kommande säsongen. Och jag har inte status på hur det går för Anna Skyltbäck att återhämta sig från skadan hon drabbades av tidigare, men något jag kan säga med säkerhet är att det ska bli så otroligt spännande att se hur det ska gå för henne när hon är tillbaka i spel!

Och på tal om Skyltbäck. Dalen har meddelat att Amanda Skyltbäck som tidigare spelade en säsong med laget nu har återvänt och vi fick bland annat se henne i DM-matchen mot IKSU för någon vecka sedan. Det tidigare lånet från IKSU, Agnes Holmgren, har även skrivit på för att fortsätta i Dalen, Amie Nilsson stärker upp på målvaktssidan bakom Matilda Wirthig och härutöver har Dalen presenterat ett flertal nyförvärv under sommaren, samt en bred ledarstab som ersätter ovannämnda Jernberg och Bredemo.

Fler nyförvärv!
Nu ska vi se. Jag har skrivit en lista utan inbördes ordning över nya spelare förutom ovannämnda som förstärkt laget inför nästa säsong och senaste klubb inom parantets för att ni ska kunna få en hastig överblick:

  • Amanda Niclasson (RIG)
  • Olivia Isaksson (RIG)
  • Anna Jansson (Thorengruppen)
  • Henny Hägglund (Thorengruppen)
  • Alva Nybjörk (Sundsvalls IBF)
  • Sara Wilhelmsson (Thorengruppen)
  • Natalie Hjertberg (RIG)
  • Elin Bernhardsson (Linköping)

Rutin, rutin och mer rutin
Och i tränarstaben har Dalen fyllt på med ett stort lass rutin: Henrik Vilmhelmsson, Simon Stålberg, Isabelle Lilja, Linda Hjortborg, Susanna Norman, Moa Loo och Gabriella Moritz. För att inte tala om att vi även framöver kommer få se många av de talangfulla och hårt arbetande spelarna som underhöll publiken hela förra säsongen såsom bland annat Camilla Lundin, Linn Mikaelsson, Jonna Loo och Sandra Törnqvist.

Bland nyförvärven vi såg under DM-matchen mot IKSU för ett tag sedan tyckte jag för övrigt att Sara Wilhelmsson var det allra största utropstecknet: den trygghet och oberörda iskyla hon uppvisade i de allra hetaste och mest stressiga situationerna mot IKSU:s världsstjärnor var helt fantastiskt och jag tror att hon kommer att bli väldigt viktig för Dalens unga lag framöver. Jag noterade även Alva Nybjörk som knappt gjorde ett byte utan att skapa eller vara inblandad i spännande offensiva chanser (knappast en slump att hon gjorde så många mål i allsvenskan) och Natalie Hjertberg som hade härlig energi och var jobbig mot motståndarna, en spelare som kommer bidra i Dalen.

Nästa kliv och elitveckan i Scandic Cup
Det finns med andra ord väldigt goda förutsättningar för att ta laget till nästa steg. Siktet är vad jag förstått inställt på slutspel och i ärlighetens namn vore allt annat orimligt. Dalen har rustat för det och den kommande säsongen kommer bli något extra, det är jag säker på! Nu närmast väntar dock Scandic Cup, något jag ska försöka följa så gott jag kan trots att jag dessvärre är borta under några av dagarna (argh, men tur att Sportswik finns!) – hoppas att vi ses där!