Söndag
28 Jan 2 matcher
Lördag
10 Feb 1 match
Söndag
11 Feb 1 match
Torsdag
15 Feb 1 match
Lördag
17 Feb 1 match
Söndag
18 Feb 1 match
Söndag
25 Feb 2 matcher
Söndag
03 Mar 2 matcher
Söndag
10 Mar 1 match
Tisdag
12 Mar 1 match
Lördag
16 Mar 1 match
Söndag
17 Mar 1 match

Change the game arrangerar stor internationell konferens 2019 i Umeå

19 april 2018 12:09
CTG

Change the game kommer tillsammans med kanadensiska Sport for life arrangera IPLC ”International Physical Literacy Conference”, vilket blir första gången den arrangeras i Europa. Konferensen äger rum 12-14 september som en del av Change the game dagarna 2019 och förväntas få minst 450 deltagare från både Sverige och utlandet.


Intresset för physical literacy, det för många nya konceptet och perspektivet för att få fler barn idrotta och att röra på sig tillräckligt mycket, växer snabbt. Både i Sverige och i världen. I Kanada har Sport for life utvecklat flera modeller för att utveckla idrottsutövare och för att få människor att utveckla lust och förmåga att röra sig överhuvudtaget. Modellerna och insikterna som de består av har sprids snabbt runt om i världen. Physical literacy, eller rörelserikedom som vi valt att kalla det på svenska, har anammats av många sektorer och används allt oftare för olika sektorer att samverka kring för att skapa förutsättningar för att invånare ska bli aktiva och välmående.

Sport for life arbetar med utveckling av idrott och physical literacy och inriktar sig på att främja samverkan mellan samhällens olika sektorer.

-We are enthusiastic to host the first European International Physical Literacy together with Change the game. We will bring global leaders in phycial lteracy togheter with experts in eduaction, health, sports and recreation to present, learn and apply physical literacy, säger Richard Way, CEO, Sport for life..

Lagbygget Change the game har sedan 2016 fokuserat på att genom aktiviteter och utbildningar sprida physical literacy, eller rörelserikedom som vi valt att kalla det på svenska.

-Rörelserikedom engagerar, skapar samverkan och förhoppningsvis nödvändig förändring så det känns fantastiskt spännande att få hit IPLC 2019, säger Jonas Olsson, vd och ägare, Balticgruppen och tillika grundare av Change the game.

I Umeå, Västerbotten och i alla andra län landet görs nu en ny satsning av Riksidrottsförbundet.

  • Perfekt tajming med denna jättekonferens då RF har fått ett stort uppdrag av regeringen att genom en skolsatsning öka barns fysiska aktivitet. Vi tänker bygga vår strategi och samverkan på just physical literacy för att bidra till rörelserika samhällen, så konferensen IPLC 2019 kommer hjälpa oss mycket både på ett lokalt, regionalt och nationellt plan, säger Niclas Bromark, distriktsidrottschef i Västerbotten.


**Bakgrund till projektet Change the game**
Barn blir allt mer inaktiva och ohälsan hos barn och unga ökar.

• Endast 44% av pojkarna och 22% av flickorna i landet är tillräckligt fysiskt aktiva.
• Barn slutar allt tidigare med idrott.
• Den psykiska ohälsan hos tonårsflickor ökar.
• Andelen barn som är överviktiga/obesa ökar.
Fysiskt aktiva barn mår bättre (fysiskt, socialt och psykiskt) och har bättre förutsättningar att lära sig och prestera inom olika områden, det är vetenskapligt bevisat. Men vad gör då att barn vill röra på sig?

Physical literacy, eller rörelserikedom som vi valt att kalla det på svenska, är en lösning för att få barn att utveckla en uthållig motivation att idrotta och röra på sig.
Barn är rörelserika när de har utvecklat rörelsefärdigheter, självförtroende och motivation (passion) att röra på sig för att vara fysiskt aktiva för resten av livet. En annan nyckel för att göra skillnad i praktiken är samverkan mellan de aktörer som jobbar med barn och ungdomsverksamhet. Med Change the game som plattform samverkar flera olika sektorer.

Change the game vill förändra synen på vad som motiverar barn och unga till aktiva liv så att de får samma rätt till rörelse och därmed samma förutsättningar att må bra och prestera bra. Det gör vi genom att arrangera aktiviteter, utbildningar och nätverksträffar så att samhällen kan starta och fortsätta resan för att bli rörelserika. [http://changethegameumea.se](http://changethegameumea.se)

Change the Game grundades 2014 och syftar till att öka rörelserikedomen hos den yngre generationen och nå inte bara idrottsföreningarnas aktiva, utan alla barn och ungdomar. De som står bakom Change the game är grundaren Balticgruppen i samverkan med i första hand Idrottshögskolan vid Umeå universitet, SISU Idrottsutbildarna och Umeå kommun.