IBF Dalen herr: Slutspelsdagen, styrkeförhållanden, upphämtningen och en vinnare korades

2 september 2018 20:55
KämpaDalen

En söndag fullproppad med innebandy – från tidig morgon till relativt sen kväll. Jag har skrivit några reflektioner från Dalens gruppspelsmatch mot Luleå IBK, semifinalen mot FBC Sundsvall och slutligen cupfinalen mot Gamla Stan IBK. Slutligen några ord om laget som lyfte guldpokalen i slutändan: IBF Dalen!

IBF Dalen – IBK Luleå (12-3): Styrkeförhållanden
Den fullspäckade innebandysöndagen inleddes för vår del med att se IBF Dalen mot IBK Luleå på plats, en match som slutade med tydliga 12-3 som även speglade matchen överlag tycker jag. Dalen var bättre matchen igenom och hade flera femmor som kändes heta, men där jag framför allt vill nämna Dalens tredjefemma som var glödheta och pressade Luleå hårt nästan varje byte. Efter första perioden där mål och målchanser duggade tätt från Dalens sida tvingades Luleå matcha om, vilket gav ett visst andrum, men Umeålagets tredjefemma fortsatte övertyga. Det visar också prov på hur viktigt det är med flera femmor som kan leverera – och för Dalens del gav det energi till hela laget.

Matchens lirare i Dalen? Jag kan inte välja en, väldigt många gjorde en riktigt fin insats i matchen mot Luleå: Andreas Bäckström, Elliot Forsgren, Elliot Forsberg, Marcus Eliasson och Samuel Nejdsäter förtjänar alla beröm. Sedan har nog aldrig Christoffer Dahl gjort mig besviken, han stod för en bra prestation mot Luleå. Som sagt, många var dock bra och det blev ganska snabbt även klart att spelare skulle vilas inför semifinalen mot FBC Sundsvall som skulle börja blott timmar senare.

FBC Sundsvall – IBF Dalen (7-8, i förlängning): Upphämtningen
Semifinalen mellan Sundsvall och Dalen blev något alldeles extra – en kamp mellan två lag med mycket vilja och som efter en cup av hårt matchande ansträngde sig till bristningsgränsen för att nå hela vägen till final. Det kändes faktiskt väldigt länge under matchen som om Sundsvall skulle säkra finalplatsen också, med ett mindre slarvigt spel än Dalens bitvis hackande spel och övertygande spelvändningar som tvingade Dalens Tobias Svensson att slita hårt i målburen. Det medförde också att Sundsvall spelat till sig en tvåmålsledning med cirka två minuter kvar av matchen när ett trött Dalen tog sin timeout.

På läktaren var vi nog många som satt med en rejäl klump i magen, medan tillresta supportrar från Sundsvall vågade börja hoppas på att få se sitt lag gå till final. Så blev det dock inte, Albin Carlsten klev fram i spel sex mot fem och drog in ett rejält och välplacerat dragskott som reducerade Sundsvalls ledning till ett enda mål och gav hela laget ett rejält energitillskott – energi som laget behövde och även tog vara på med minuten kvar att spela av perioden då Christoffer Dahl satte kvitteringsmålet, assisterad av nämnde Carlsten. I publiken kunde vi knappt tro det, men Dalen hade gjort det. Hämtat upp tvåmålsunderläget under mindre än två minuter och ingjutit hopp för avslutningen ändå! Väl i övertid klev snajpern Vidar Mårtensson fram, bågade och bågade igen och på andra försöket satt så skottet som avgjorde ödet för de båda lagen i semifinalen.

Under matchen noterade jag bland annat William Holmlund som förtjänar beröm för att han bar upp lagkaptenen på ett föredömligt sätt, tonade ner lagkamratens protester som riktades mot domaren och aldrig gav upp även när det såg motigt ut. Christoffer Dahl var en klippa, inte minst i spel i numerärt underläge – en spelform Dalen tvingades till ett flertal gånger under matchen – där han bröt passningar och skapade farliga spelvändningar utöver att ha tagit kål på viktiga sekunder av motståndarnas power play. Slutligen måste även nämnas Jonatan Larssons mycket vackra frislagsmål som kvitterade ställningen till 4-4 i slutet av första perioden, lurigt värre!

En rafflande straffläggning...
...hann vi också med att se mellan Timrå och Gamla Stan som gjorde upp i den andra hallen minuterna efter att Dalen blev klara för finalen. Inför cupen hoppades jag ju som jag tror att jag nämnt tidigare på att få se Dalen möta Gamla stan vid något tillfälle och nu var det också Gamla Stan som var det lag som drog det längre strået i slutändan efter bland annat flera räddningar av Hampus Brandt, en fin straff av John Sjöstedt och två straffmål av skicklige Emil Wiklund.

Gamla Stan IBK – IBF Dalen (4-9): En vinnare korades
Så var det finaldags och guld på spel för Skellefteålaget Gamla Stan och Umeålaget IBF Dalen. Matchen fick dessvärre inte riktigt den där pulsen som en final förtjänar, mycket på grund av Dalens fina inledning som innebar att laget drog ifrån till en fyramålsledning i första perioden. Gamla Stan kom visserligen ut med energi i början av andra perioden, fick med sig en utvisning som förvaltades omgående och den första kvitteringen var ett faktum. Och här inträffade en av matchens två viktigaste sekvenser för Gamla Stans del: Dalen fick en utvisning som innebar straff för Gamla Stan. Och med de nya reglerna innebär en missad straff inte längre en 2-minutersutvisning för förövaren.

Tidigare succéskytten Emil Wiklund ställdes mot Dalens Tobias Svensson i målet. Känslan var att om Wiklund hade satt straffen där och då hade det förmodligen gett mycket viktig energi till laget som då bara legat två mål under. De behövde verkligen utdelning på den anstormning de gjorde där i början av matchens andra period för att balansera ut den där obalansen som uppstått till följd av den första perioden. Svensson visade dock prov på sin skicklighet och tog straffen och därefter tog Dalen över igen medan frustrationen märkbart växte hos Skellefteålaget. Det måste vara otroligt svårt att vända också i det läget, det är viktigt att ha i åtanke hur hårt de båda lagen matchats för att ta sig till finalen och det var många trötta spelare och en hel massa vilja där på planen...

Den andra sekvensen uppstod när Dalens Elliot Forsgren åkte på en fem minuter lång utvisning för hårt spel i början av tredje perioden. Underläge 1-9 är inte lätt att vända, men ett effektivt power play kunde definitivt utjämna siffrorna och det gjorde det också. Gamla Stan visade att det finns anledning för motståndarna att hålla sig från botbänken, satte två av sina mål under Forsgrens utvisning, men fick även ytterligare ett power play som också förvaltades senare i matchen. Fyra mål i numerärt överläge är i vart fall ett väl godkänt betyg i spelformen, även om laget dessvärre förmodligen önskade få ut betydligt mer i finalen mot Dalen i övrigt.

Dalen då?
I finalen rådde egentligen inga tvivel, Dalen var det bättre laget idag och vann i slutändan rättvist finalen. IBF Dalen, ett lag som verkligen slitit hårt under dessa dagar och det känns så sjukt roligt att få avrunda veckan med att säga: stort grattis till guldpokalen IBF Dalen!

Jag och Maria har följt lagets alla matcher under cupen och fått bekanta oss närmare med nya och gamla ansikten och det känns väldigt spännande inför den kommande säsongen i division 1 Norrland, minst sagt! Ett lag fullproppat med talangfulla och hårt arbetande spelare, personlighet och glöd, kryddade med en engagerad, empatisk och kunnig ledarstab kan jag inte se annat än att vi kommer få se mycket rolig och intressant innebandy kommande säsong!