Söndag
28 Jan 2 matcher
Lördag
10 Feb 1 match
Söndag
11 Feb 1 match
Torsdag
15 Feb 1 match
Lördag
17 Feb 1 match
Söndag
18 Feb 1 match
Söndag
25 Feb 2 matcher
Söndag
03 Mar 2 matcher
Söndag
10 Mar 1 match
Tisdag
12 Mar 1 match
Lördag
16 Mar 1 match
Söndag
17 Mar 1 match

IBK Dalen – Örebro (12-2): Förbannelser, spot on och nya roller

4 oktober 2018 22:36
KämpaDalen

Umeå Energi Arena Vatten, över 1100 personer på plats och ett målkalas! Där har ni IBK Dalens recept för en god bulle på kanelbullens dag! Matchen slutade med en övertygande vinst för Dalens del som därmed innebar att förbannelsen numera är bruten!


Ännu en förbannelse bruten!
9-0. Där har ni Örebros poängfacit mot Dalen inför kvällens match, taget från föregående säsong då Örebro alltså vann samtliga tre matcher mot Dalen. Trots att Dalen inlett säsongen så starkt som laget gjort, trots att kvällens hemmamatch skulle spelas i Umeå Energi Arena Vatten, alltså den gamla arenan – en arena där Dalen av tradition brukar gå väldigt bra – fanns därför en viss ängslan att akilleshälen Örebro skulle kunna vara laget som bryter Umeålagets minst sagt imponerande vinststreak på fyra raka vinster. Min oro visade sig dock vara helt obefogad. Redan inom tio minuter av första perioden hade hemmalaget dragit ifrån till en 4-0-ledning och någon broms fanns det inte på Dalens buss idag. Häng med på Dalens fartfyllda resa mot tre nya poäng!

IBK Dalen – Örebro (12-2)
Först några inledande ord om gästande Örebro. Mycket av snacket kring laget har vad jag hört och läst handlat om en svår silly season där spelare som Simon Palmén och Joel Kanebjörk lämnat. Samtidigt har utrymme lämnats för flera unga lovande spelare och det har surrats en del om Emil Ruud, blott 17 år gammal, en talangfull och skicklig spelare som visade prov på fin teknik och utsågs till matchens lirare i Örebro. Glädjande för Örebro var även att 17-årige Isac Hjelm gjorde sitt första mål i SSL och fick gratulationer även av motståndarna, bland annat Joel Grape, vilket jag tyckte var en fin gest. Annars var det nog inte så mycket att glädjas över för de som höll på gästerna i kvällens match. Dalen var bättre matchen igenom, hade ett högre tempo, skapade farligare chanser och satte förstås fler mål. Lägg därtill att Måns Parsjö-Tegnér kan vara SSL:s hetaste målvakt just nu...

3,4 och spot on
Där har ni genomsnittliga antalet mål Måns har släppt in på fem matcher nu. Lägg därtill att det inte varit en fråga om att Dalen spelat defensivt och hållit nere på tempot i matcherna, nej tvärtom, Dalen har spelat offensivare än... någonsin...? och smällt in i genomsnitt 8,6 mål framåt och det fröjdiga spelet har tvingat Parsjö-Tegnér att göra den ena sjuka räddningen efter den andra. Måns har imponerat stort på mig den här säsongen, tar ett stort ansvar i laget och på planen, är tryggheten själv när Dalen går på sina offensiva räder och det är också svårt att missa hur följdsam han är när motståndarna kommer nära inpå honom med bollen. Jag vågar knappt spekulera hur länge Måns kan göra plankan, men jag antar att den som tar tiden riskerar att somna före det är över.

En annan faktor som starkt bidragit till att Dalen hållit nere siffrorna bakåt har varit ett uppoffrande spel från forwards och centrar som jobbat hemåt, Linus Holmgren med flera, och hårt slit från Måns backkollegor såsom exempelvis defensivspecialisten Lukas Harnesk som ta mig tusan är spot on och fick en oförtjänt 2:a på innebandymagazinets betygsättning idag (what the..?!) och Viktor Nystedt som med fart, lurighet och ett sjukt sinne för spelet bryter passningar, vinner bollar och går på räder förbi eller genom motståndarna om han måste. Att se Nystedt i harmoni med Jonas Svahn i numerärt underläge, ta kål på 30-40 sekunder och få det att se busenkelt ut dessutom, det är sådana stunder som ger gåshud och jag önskar bara att jag kunde förmå publiken att klappa ännu högre för att belöna dem för den show de bjuder på!

Slagskottet, treor och nya roller
Mattias Ljunggren sa det själv med ett leende efter matchen att det varit lite dåligt med poäng från honom. Kanske inte så konstigt, svarade jag, med tanke på att hela Dalen tycks vilja framåt och göra målen. En annan möjlig förklaring kan vara att Mattias spelar med den numera omskolade(?) backen Johan Larsson som gärna axlar den offensiva rollen och har gjort det riktigt bra på sin nya position och som verkar trivas i femman där han bland annat får spela ihop med kompisen Linus Holmgren. Ikväll blev det dock två mål för Ljunggren som äntligen fick smälla in ett sådant där monsterslagskott i krysset och det lär bli en trevlig high-light att kika på i efterhand!

Någon som däremot knappast kan klandras för att ha gjort för få poäng är Alexander Hedlund som stod för ett hat-trick fortsatt leder poängligan i SSL med sina 16 poäng (11+5). En annan trea bjöds det på under matchen i form av Anton Åkerlund som assisterade kedjekamraterna till tre av målen idag.

Nästa match
För IBK Dalens herrar spelas först på söndag den 14 oktober borta mot Pixbo. För den som har innebandyabstinens finns dock ett urval av andra matcher att kika på innan dess. Vad sägs om IBK Dalens damer som möter Endre hemma på lördag klockan 19.00? Eller varför inte spana in IBF Dalens bortahelg där damerna har dubbla möten i form av Hammarby på lördag klockan 14.00, samt Åkersberga på söndag klockan 13.00 och herrarna möter Örnsköldsvik borta på söndag klockan 15.00.