Lördag
25 Nov 1 match
Lördag
02 Dec 1 match
Lördag
16 Dec 1 match
Lördag
06 Jan 1 match
Söndag
14 Jan 1 match
Söndag
21 Jan 1 match
Söndag
28 Jan 1 match
Söndag
11 Feb 1 match
Torsdag
15 Feb 1 match
Söndag
18 Feb 1 match
Söndag
25 Feb 1 match
Söndag
03 Mar 1 match
Söndag
10 Mar 1 match
Lördag
16 Mar 1 match

IBK Dalen informerar

17 oktober 2018 13:47

IBK Dalen har enligt SIBF:s tävlingsutskott blivit bestraffade för att inte ha ställt upp bolltorn på 2 superliga matcher. Detta har nu IBK Dalen överklagat och här nedan kan ni läsa överklagan.


ÖVERKLAGANDE AV TÄVLINGSUTSKOTTETS BESLUT KRING BOLLTORN

Härmed överklagar IBK Dalen de beslut som Svenska Innebandyförbundets tävlingsutskott (”Tävlingsutskottet”) fattat den 3 oktober 2018, i ärenden rörande s.k. bolltorn vid matcherna IBK Dalen – IBF Falun (SSL Herr) och IBK Dalen – IBK Göteborg (SSL Dam).

1 YRKANDE 1.1 IBK Dalen yrkar att Juridiska Nämnden ändrar Tävlingsutskottets beslut så att IBK Dalen inte åläggs någon straffavgift.

2 GRUNDER OCH OMSTÄNDIGHETER 2.1 Tävlingsutskottet har påfört IBK Dalen en straffavgift om sammanlagt 20 000 kronor för att föreningen inte har placerat ut bolltorn med reklam från sponsorn KH. Frågan är dock om Svenska Innebandyförbundet (”SIBF”) förfogar över reklamrättigheten på bolltornen och IBK Dalen därmed är skyldig att efterfölja SIBF:s krav i punkt 1.4.1 i Produktionsmanualen.

2.2 När det gäller SIBF:s rätt att förfoga över reklamrättigheter vid matcher i Svenska Superligan (”SSL”) regleras det i 1 kap. 9 b § i SIBF:s tävlingsbestämmelser. I Bestämmelsens andra stycke föreskrivs att ”För Förbundsserierna regleras de kommersiella förutsättningarna genom avtal mellan SIBF/Föreningarna i förbundsserierna.”

2.3 Av ovanstående bestämmelse följer att det avtal som den 13 september 2017 har ingåtts mellan SIBF och Föreningen Svensk Elitinnebandy (”SEI”) är en förlängning av tävlingsbestämmelserna såvitt gäller reklamrättigheter och SIBF måste således beakta innehållet i avtalet vid fastställande av andra tävlingsregler som rör reklamrättigheter, såsom t.ex. Produktionsmanualen.

2.4 Det torde vara ostridigt att SIBF inte har möjlighet att reglera om reklamrättigheter som förbundet inte förfogar över och skulle SIBF trots det fastställa bestämmelser om vissa reklamrättigheter som inte har upplåtits till förbundet, bryter SIBF både mot avtalet och sina egna tävlingsbestämmelser.

2.5 Av 3 § i det avtal som tävlingsbestämmelserna hänvisar till framgår att ”Medlemsföreningarna genom SEI upplåter till SIBF arenareklam för samtliga matcher i Svenska Superligan inklusive slutspelsmatcher samt bannerexponering på föreningarnas hemsidor enligt Bilaga 3.”

2.6 Av nämnda bilaga i avtalet förtydligas vilka reklamrättigheter som har upplåtits till SIBF, se bilaga 1. Det kan därvid konstateras att SIBF inte förfogar över någon reklamrättighet avseende bolltorn under grundserien. Det är först under SM-finalarrangemanget som SIBF disponerar över samtliga reklamrättigheter, inklusive rätten till reklam på bolltorn.

2.7 IBK Dalen vill i detta sammanhang också rikta Juridiska Nämndens uppmärksamhet på 12 § i avtalet, vari det framgår att ”Ändringar i och tillägg till detta avtal ska för att äga giltighet upprättas skriftligen och undertecknas av båda parter.”

2.8 Sättet som parterna får ändra avtalet på är alltså tydligt och klart preciserat. Enligt uppgift från SEI har dock parterna varken upprättat någon skriftlig ändring avseende reklamrättigheter eller undertecknat en sådan ändring. De reklamrättigheter som återfinns i bilaga 3 till avtalet är alltså de enda rättigheter som upplåtits till SIBF, varför det står klart att SIBF inte förfogar över reklamrättigheter på bolltorn i grundserien.

2.9 Eftersom SIBF inte äger rätt att låta företag exponera reklambudskap på bolltorn i grundserien får förbundet heller inte reglera att bolltorn från leverantör av officiell matchboll ska utplaceras vid matcher i SSL, på sätt som gjorts i punkt 1.4.1 i Produktionsmanualen. Föreskriften är med andra ord ogiltig och Tävlingsutskottet ska följaktligen inte bestraffa IBK Dalen för att föreningen inte placerat ut bolltorn med reklam, något som står i strid med avtalet och tävlingsbestämmelserna. Det är snarare SIBF som ska bestraffas för att förbundet har agerat i strid med avtalet och därmed i strid med 1 kap. 9 b § i tävlingsbestämmelserna.

2.10 Det är också så att IBK Dalen, såsom medlem av SEI, rimligen har rätt till skadestånd för det kontraktsbrott som SIBF har gjort sig skyldig till. IBK Dalen anser dock att det inte skulle gynna svenska innebandy att IBK Dalen stämmer SIBF för kontraktsbrott och yrkar ersättning för de kostnader som avtalsbrottet åsamkat IBK Dalen, men ser igen annan utväg för det fall föreningen påförs aktuella straffavgifter. Det vore bättre om IBK Dalen inte påfördes några straffavgifter och avtalsparterna istället för en dialog kring hur reklamrättigheterna bör hanteras.

Umeå 2018-10-17

Urban Karlsson Klubbdirektör IBK Dalen