IBF Dalen – FBC Bollnäs (15-6, div. 1 herr): Beröm, outnyttjad potential och "Marias tactics"

29 september 2018 19:33
KämpaDalen

Hemmapremiären för IBF Dalen i herrarnas division 1 blev minst sagt en succé och siffrorna drog iväg till hela 15-6 mot gästande Bollnäs. Några raders bloggande blev det om tillställningen där inlägget idag bland annat handlar om en femma som förtjänar beröm, outnyttjad potential och om något jag skämtsamt valde att kalla för "Marias tactics".

IBF Dalen – FBC Bollnäs (15-6)
Hemmapremiär för IBF "Dirty" Dalen i den nya hemmaborgen i Muskötens nya hall. För motståndet stod gästerna Bollnäs som också inledde matchen starkt, ledde med 3-4 efter en period tack vare ett bra kontringsspel där de tog vara på slarv från hemmalaget och straffade Dalen som pressade högt, men utan att verka ha riktig koll på de stora ytor som samtidigt lämnades åt motståndarna som förstås var nöjda med matchbilden. Det kändes som om Dalen hade en del att fundera på inför den andra perioden, särskilt med tanke på att säsongspremiären (bortamatchen mot Sundsvall FBC) slutade med förlust och hela 14 insläppta mål och "Dirty Dalens" egna sammanfattning var att laget saknade allt vad hette försvarsspel.

I matchens andra period märktes dock tydliga förbättringar i Dalens spel och mycket av slarvet ersattes av ett bättre lagspel. De stora ytorna blev betydligt mindre och hemmalaget arbetade hårdare för att bromsa upp gästernas spelvändningar. Bollnäs som gick på två femmor blev mer eller mindre ifrånsprungna av Dalen som satte sig i förarsätet och sedan aldrig släppte det. Matchen som kändes jämn efter tjugo spelade minuter var allt annat än spännande därefter, men däremot fick vi i hemmapubliken se en hel del mål och jag skrev några rader mellan alla high fives (ärligt talat, 15 mål... fortsätter det så här riskerar jag förslitningsskador till följd av min och Marias vana att high fivea varje gång Dalen gör mål!).

Fint spel...
Stod Dalens förstafemma bestående av Gustaf Rönnholm, William Holmlund och Magnus Enström, samt backarna Gustaf Hedström och Albin Carlsten för och de förtjänar mycket beröm idag. De hade mer eller mindre show när de visade upp ett mycket fint passningsspel och pressade ner Bollnäs hårt nästan varenda byte de spelade under matchens sista två perioder och fick välförtjänt göra långa byten när de var inne i offensiv zon. Sammantaget stod femman för sju av Dalens femton mål (om jag räknat rätt), vilket är starkt med tanke på att några av Dalens mål även gjordes i numerärt överläge. Flest assists stod Gustaf Rönnholm för idag med sina 1+5 och det blir förstås mycket poäng när laget vinner med så stora siffror. Det är därför kanske inte konstigt att det även bjöds på några sköna "hat-tricks"... Magnus Enström, Albin Carlsten och Vidar Mårtensson stod för varsina tre mål och flera av målen var riktigt fina!

Outnyttjad potential?
Jag reflekterade dock över en sak under matchen som jag tänkte nämna. Nu kanske det egentligen grundas på bristande analysförmåga från min sida, men jag upplevde att det tog tid för Dalens andraformation att komma in i matchen fullt ut. Alltså, jag pratar om Dalens femma med Christoffer Dahl, Konstantinos Poniris och Vidar Mårtensson, samt backarna Linus Andersson och Philip Sandström. En femma som borde vara väldigt jobbig att möta, men där harmonin var i obalans första halvan av matchen. Det kändes som om alla ville vara delaktiga i offensiven och roteras in i anfallsspelet, vilket gjorde att stora delar av första halvan av matchen roterades Vidar Mårtensson i princip ner på backplats där han fastnade och knappt fick chansen att avlossa det ruggiga skott han har, eller kliva upp på offensiv planhalva. Och det kan möjligen ha varit ett medvetet drag att göra så, men det kändes inte riktigt som om spelet i den femman verkligen var anpassat för att Vidar skulle få skjuta därifrån, det kändes snarare som en konsekvens av att alla så gärna ville göra det framåt i femman och att spelet blev lidande för det. Det blev dock bättre under matchen och framåt tredje perioden kan jag inte minnas att jag såg det hända en enda gång och ett flertal mål stod de ju för, Dalens andrafemma trots allt. Min känsla var dock sammanfattningsvis att det fanns en outnyttjad potential idag som jag både tror och hoppas att Dalen kommer kunna nyttja bättre framöver.

Marias tactics
Slutligen tänkte jag bara nämna en rolig grej som hände under matchen. Maria nämnde att Dalens Samuel Nejdsäter borde få chansen att spela med Marcus Eliasson och Jacob Mäkeläinen i Dalens tredjefemma, något vi var eniga om hade varit roligt att få se. Det dröjde inte mer än kanske någon minut innan Nejdsäter fick göra sitt första byte i matchen och dessutom gjorde mål direkt också efter en retur som lämnades av Bollnäs målvakt som precis med nöd och näppe lyckats hålla undan Mäkeläinens skott efter att han ångat till sig ett friläge. Nejdsäter tog med imponerande kvickhet vara på chansen, snappade upp den lösa bollen och slog in den vilket förstås gjorde det lite extra trevligt att skoja om att tränarna nedanför läktaren kanske hört Marias "tactics" att sätta in Samuel i den formationen och lyssnat. Ytterst tveksamt, men kanske något i stil med att great minds think alike?

Nåja, kul var det i alla fall att Dalen fick ta ordentlig revansch för egen skull efter förlusten borta mot Sundsvall och sätta skön prägel på hemmapremiären! Det lär bli en fartfylld och rolig säsong i division 1 Norrland!