Söndag
28 Jan 2 matcher
Lördag
10 Feb 1 match
Söndag
11 Feb 1 match
Torsdag
15 Feb 1 match
Lördag
17 Feb 1 match
Söndag
18 Feb 1 match
Söndag
25 Feb 2 matcher
Söndag
03 Mar 2 matcher
Söndag
10 Mar 1 match
Tisdag
12 Mar 1 match
Lördag
16 Mar 1 match
Söndag
17 Mar 1 match

IBK Dalen – Storvreta (6-9, SSL herr): Utmärkte sig, kröningen, blygsamhet och en målskyttsjoker

16 december 2018 20:46
KämpaDalen

Inför en imponerande stor hemmapublik fick Dalen i slutändan dessvärre se sig besegrade av Storvreta och de inbördes mötena mellan lagen är därmed kvitterat till 1-1 för säsongen. Matchen bjöd på en hel del mål och intressanta situationer och jag har valt att fokusera framför allt på de positiva delarna som jag noterade under matchens gång.


Efter ett uppehåll som känts jättelångt, särskilt efter att ha spenderat drygt två veckor i en VM-bubbla i Tjeckien, stod det äntligen Dalen och hemmamatch i kalendern och för motståndet stod tillresta Storvreta. Senast lagen drabbades samman var det nere i IFU Arena där Dalen till slut vann på bortaplan och tog med sig samtliga tre poäng. Vi hoppades förstås på vinst för Umeålaget även idag, men trots en mycket stark inledning av Dalen, där det möjligen gick för lätt, var det i slutändan Storvreta som stod som segrare när slutsignalen ljöd i Umeå Energi Arena.

När Storvreta väl lyckades komma igång i matchen kändes det som om de var väldigt effektiva och straffade Dalen hårt och när målen började sitta för gästerna blev också Dalen märkbart mindre synkroniserade och avslappnade. De lägen som skapades efter att Storvreta kvitterat matchen till 4-4 blev snöpligt nog allt mer i slutändan mer eller mindre sådana situationer som kändes nära, men kanske inte tillräckligt nära för att bli mål. Känslan är dock att det finns flera positiva besked och några funderingar att ta med sig efter denna match till bortamötet mot Falun till veckan.

Annars var själva inramningen av matchen riktigt bra. Över 1650 personer hade tagit sig ner till arenan för att se matchen och Dalen har inlett ett samarbete med en DJ-duo som innebar att musiken vi bjöds på var ovanligt modern och anpassad för arenor. Det kändes som ett bra upplyft, samtidigt som jag hoppas att musiken ännu mer ska kunna anpassas efter situation och önskad effekt framöver. Det kan inte vara en lätt uppgift, men inspireras av stora arrangemang såsom VM och dylikt där musik och effekter även används för att locka med publiken vid önskade tillfällen. Nå, i vilket fall som helst känns det väldigt kul och det ska bli intressant att se hur det tas emot av publiken under fortsättningen av säsongen!

En stark inledning och spelare som utmärkte sig
Just inledningen av matchen fanns det inte mycket att klaga på. Efter drygt tio minuter spelade hade samtliga tre av Dalens femmor presenterat sig med varsina respektive mål. Daniel Sonidsson inledde målskyttet i matchen med ett vackert mål från vänsterkanten som satt klockrent ovanför Storvretas målvakt Viktor Klintsten. Just Sonidsson var en spelare i Dalen som stod för en riktigt fin insats idag och han fick välförtjänt förtroendet att fortsätta spela när Dalen gick ner på spelare i slutet av tredje perioden för att jaga ikapp underläget som Dalen befann sig i.

När vi pratade med Daniel efter matchen nämnde han framför allt vikten av att få igång anfallsspelet i formationen. Dalens tredjefemma har varit skickliga på att hålla nere siffrorna bakåt, men ambitionerna är högre än att vara en avlastningsfemma, förklarade han. Och ska Dalen bli ett topplag att räkna med kommer det krävas att vi har tre formationer som producerar. Jag håller helt med honom och visst känns det som om potentialen finns. Det ska bli intressant att se hur Dalen lyckas framöver med att vässa till en formation som främst varit väldigt skickliga på att hålla nere siffrorna bakåt, till att även göra mer mål framåt.

Kröningen av en kung
Ketil Kronberg kröntes ännu en gång till kung: i kväll i form av assistkung då han spelade fram till tre av Dalens mål, men även gjorde ett mål i matchen också. I och med poängen ikväll klev dessutom Ketil upp på första placering i Dalens interna poängliga – en bekant plats för vår kära norska landslagsspelare. Samtidigt kan jag bara innerligt hoppas att vi har fler i laget som tar upp kampen om att peta ner Kronberg från hans placering i den interna poängligan framöver...

Blygsamhet och tåls att sägas
Andra spelare som jag noterade för deras insatser i dag var Anton Åkerlund som såg väldigt pigg ut redan på uppvärmningen och som gjorde en riktigt bra match där han med fart och spelsinne vann bollar och bidrog både i anfallsspel och försvarsspel på ett föredömligt sätt. Anton smällde även in ett skott rakt upp i nättaket, ett väldigt snyggt mål som han dock själv blygsamt beskrev efter matchen med orden "Äh, det var bara för mig att raka in den". Inget märkvärdigt menade Åkerlund, men vi tackade för underhållningen och tar med oss den godbiten från matchen.

Lukas Harnesk slet på sådär omänskligt hårt som han så ofta gör och var stundtals fantastisk. Harnesk vann bollen och assisterade snyggt Daniel Sonidsson till tidigare nämnda mål, men axlade även utöver detta en stor roll överlag när det handlade om att ansätta Storvretas spelskickliga spelare hårt och inte ge dem något andrum att lira runt. Jag har nämnt Lukas tidigare i bloggen för hans defensiva kvalitéer likväl som för hans förmåga att lösa närkamper och vinna bollar, men i ärlighetens namn tål det att sägas igen... och igen... och igen.

En stor del av offensiven och en målskyttsjoker(?)
Jag vill även nämna Jonas Svahn som tillsammans med Mattias Wallgren stod för en ganska så stor del av det offensiva skapandet i Dalens första formation under stora delar av matchen. Svahn som för övrigt både snyggt och smidigt vägleder och styr sina medspelare springandes i hög fart under pågående spelvändning från Storvreta och löser situationen... Jag förstår inte hur han gör det, men det går knappt att missa hur viktig han är på planen för Dalen. Och Wallgren som påpassligt, trots sin storlek, lyckas slinka in och plötsligt vara i det närmaste fri att skjuta in bollen genom en lucka i försvaret. Har han blivit någon slags lurig målskyttsjoker denna säsong i Dalen, eller har han alltid varit det men bara flugit under min radar?! Oavsett vilket tyckte jag också att det fanns en god poäng i att Mattias emellanåt klev upp och tog en större roll i offensiv zon när spelet krävde en större fysisk närvaro. Där är han ju närmast orubblig och kan nog tillsammans med kedjekamraten Alexander Hedlund lyckas störa mer än en motståndare under säsongen.

En glädjande notering och skadeläget
Slutligen vill jag bara nämna att Ludwig Svensson var ombytt och värmde upp med laget inför matchen. Det var visserligen inte oväntat att han inte spelade och vi vet sedan tidigare att han spelat med IBF Dalen, men detta får självklart ses som ett mycket gott tecken och det känns oerhört roligt att Ludwig är på väg tillbaka till SSL!

En annan uppdatering gällande skador är att Jonas Landström som tråkigt nog lyst med sin frånvaro på planen en längre tid har varit skadad. Det senaste vi hörde om detta var att Jonas varit på gång tillbaka, men drabbats av någon slags motgång. Jag vet inte hur läget är just nu, men hoppas verkligen att vi får se Landström snart tillbaka i spel igen!