Söndag
28 Jan 2 matcher
Lördag
10 Feb 1 match
Söndag
11 Feb 1 match
Torsdag
15 Feb 1 match
Lördag
17 Feb 1 match
Söndag
18 Feb 1 match
Söndag
25 Feb 2 matcher
Söndag
03 Mar 2 matcher
Söndag
10 Mar 1 match
Tisdag
12 Mar 1 match
Lördag
16 Mar 1 match
Söndag
17 Mar 1 match

IBK Dalen – Växjö (6-5 OT, SSL herr): Vikarien, en oväntad målskytt och matchens lirare

28 oktober 2018 21:26
KämpaDalen

Inför 1520 åskådare slog hemmalaget IBK Dalen tabelltvåan Växjö och befäste sin placering i toppen av tabellen i herrarnas svenska superliga. Jag var på plats tillsammans med Maria och har skrivit några rader om toppmötet med fokus på vikarien, en oväntad målskytt och om (flera) matchens lirare.


Förutsättningarna inför idag?

  • I Umeå Energi Arena vind hade 1520 besökare samlats för att heja fram en segrare i denna omgångs höjdpunkt i herrarnas svenska superliga. Stämningen var god och publiken ovanligt pigg och högljudd. Kul att det gavs tillbaka till spelarna som definitivt gjort allt för att underhålla oss ännu så länge säsongen 2018/19!
  • Toppmöte i svenska superligan herrs omgång sju mellan ettan Dalen och tvåan Växjö – två lag som inlett säsongen enormt bra, men som båda gjorde sina första poängtapp i sjätte omgången av säsongen och med andra ord sökte både revansch och den åtråvärda förstaplaceringen i tabellen. I slutändan var det dock hemmalaget Dalen som drog det längre strået först i förlängningen där Sebastian Degeryd satte punkt till publikens jubel!

Före jag går in närmare på matchen vill jag dock kort bara redogöra för Dalen-helgen lite i övrigt – en helg som tål att firas!

Åtta av nio möjliga poäng
IBF Dalens damer åkte norrut hela vägen till fina Kalix för att ta sig an Team Kalix i allsvenskan norra. Dalen trivdes bra på de förmodat kallare breddgraderna och inhämtade säsongens första trepoängare och slutresultatet fastställdes till 2-5. Några som även verkar ha trivts bra ihop var Yui Takahashi och Caroline Stattin vilka assisterade varandra till varsitt respektive mål. Skönt för Dalen som i övrigt haft en tuff inledning på säsongen och sannolikt tar med sig nödvändig energi från helgen till kommande matcher där de bland annat ställs mot ettan RIG Umeå och tabelljumbon Ersboda.

Även IBK Dalens damer tog en skön bortaseger, dock betydligt längre ned i landet. Matchen mellan Warberg och Dalen slutade 2-4 och inblandad i tre av Dalens mål var Camilla "lär er mitt namn" Lundin som förhoppningsvis får en lång men trevlig resa hem tillsammans med lagkamraterna som kan fira ytterligare tre poäng på kontot. Dalen har verkligen kommit igång med poäng och vinster i fyra av de fem senaste matcherna, där enda plumpen egentligen kan tillräknas den förlorade poängen mot Örnsköldsvik hemma senast (en match jag dessvärre missade på grund av tjänsteresa). Precis som Maria och jag pratade om i Dalenpodden (den inofficiella podcasten där vi gottar ner oss ordentligt i Dalen och som finns i appen Soundcloud och länkad längst ned på KämpaDalens startsida) spelas just nu viktiga matcher att plocka poäng i, men Dalen har inte gjort någon besviken!

Sex av sex poäng, so far alltså! Den tredje och sista matchen i helgen spelades därefter för Dalens elitlag mellan IBK Dalens herrar och tillresta Växjö – en match som slutade med två inspelade poäng för Dalen. Totalt åtta av nio möjliga poäng alltså! Hur ofta händer det egentligen?! Det tål som sagt att firas lite extra!

IBK Dalen – Växjö (6-5, övertid)
Toppmöte, finalmöte och så vidare. Ja, beskrivningarna inför dagens match kanske varit lite väl upphajpande i diverse medier och jag slänger mig lite lekfullt med uttrycken emellanåt, men ettan ställdes i vart fall mycket riktigt mot tvåan i tabellen och extra roligt får det nog ändå allmänt sägas vara att det varken handlade om topptippade Falun eller Storvreta. I deras ställe? Växjö och Dalen som imponerat och kanske förvånat hittills under säsongen och som nu fick en del av rampljuset i mån av de två topplagen i tabellen.

Matchen var löjligt jämn, båda lagen spelade med mycket fart framåt och spelet böljade med spelvändningar åt båda hållen utan något större fokus på att bromsa eller hålla tillbaka. Växjö inledde matchen med flera skott i målburen runt Måns Parsjö-Tegnér medan publiken höll andan – men det kändes som om Dalen tog ikapp lite på den statistiken i tredje perioden med flera stolpskott, däribland ett från Joel Grape som var mycket nära på att gå in. Dalen vann överlag målmässigt i spel fem mot fem, men Växjö straffade Dalen hårt med flera mål i numerärt överläge till följd av att Dalen drog på sig ett flertal (onödiga) utvisningar. Förvisso ger det Dalen chansen att nöta in box play-spelet inför ett eventuellt kommande slutspel, men allvarligt... Det gäller att hålla utvisningarna nere! Annars kändes det som om Växjö hade ett marginellt övertag mot Dalen efter två perioder, men därefter tog Dalen över det övertaget och kändes starkare mot slutet av matchen och kanske var det då inte heller oväntat att det blev just Dalen som avgjorde i övertiden. Fast... hade du frågat mig om jag kände så där i arenan just då hade jag aldrig vågat säga det rakt ut. Faktum var att Dalens största skäl till att det inte blev ett mål för Växjö kort innan Dalens Sebastian Degeryd gjorde det matchvinnande målet stavas: Måns Parsjö-Tegnér som gjorde en oerhört viktig och nervig räddning!

Växjö då?
Växjö... Inte ett personligt favoritlag, om jag får vara så brutalt ärlig och skriva det rakt ut. Samtidigt gillar jag ändå matcherna mot Växjö väldigt mycket och det är ett av de lag jag ser lite extra fram emot att få se Dalen möta. Inte minst för att det blir så sjukt jämna och spännande möten lagen emellan. Grinigt och tajt. Grinigheten är något som nästan kännetecknar Växjö i mina ögon, något som gör dem till en tuff motståndare. Med mycket fart under fötterna, vassa avslutare och ett ännu vassare power play gav de hemmapubliken en hel del att oroa sig över innan matchen var över.

Motsatsen till grinighet symboliserade annars Växjös André Andersson som efter uppvärmningen inför matchen hjälpte sargvakterna att samla in bollar, till synes gav en lite uppmuntrande kommentar till Dalens unge Wilhelm inför matchens första tekning och även stannade upp och pratade med barnen på läktaren efter matchen trots att den alltså precis slutat med en snöplig förlust för Växjös del. Om jag gillar Växjö aningen mer efter kvällens match får det nog tillskrivas Andersson, föredömligt!

Dalen då? Om vikarien och om en oväntad målskytt
Kort inför matchen gick det att läsa i innebandymedier att Dalens bästa poängplockare denna säsong, Alexander Hedlund, var skadad och inte skulle spela i den förväntat tuffa matchen mot Växjö. I hans ställe? Wilhelm "vikarien" Vihtari Hansson – som tidigare gjorde en imponerande insats som vikarie för Jonas Svahn i mötet mot Falun – och nu alltså axlade rollen som "Galante" Hedlund. Wilhelm kanske inte gick in med samma självklarhet på planen som Hedlund utstrålat hela säsongsinledningen, men visst gjorde han ett riktigt bra jobb även idag och bidrog även med ett av Dalens mål i matchen. Det var dock inte Wilhelm jag hade i åtanke när jag valde den rubriksättningen ovan.

Dalens defensivspecialist, Lukas Harnesk, känd och ökänd för att vinna bollar, täcka skott och vara brutalt jobbig att skaka av sig för motståndarna, snappade upp bollen tidigt i andra perioden och satte den högt i nätet bakom Växjös målvakt med ett dragskott som satt där det skulle. Oväntat, men så förbaskat roligt! Jag unnar verkligen Lukas att få göra mål, det kan vara bland de mest glädjande stunderna vi får i publiken!

Matchens lirare
Vet jag faktiskt inte om jag kan utse bara en. Det finns många att välja på och många som förtjänar att nämnas. Jag kan till exempel välja att lyfta fram Ketil Kronberg och Jonas Svahn för det stora ansvar de tar på planen, i laget och i sina femmor, eller Anton Åkerlund som fick nästan omänskligt hård uppvaktning varenda sekund av varenda byte när han var ens i närheten av bollen och stod emot pressen på ett imponerande vis.

Jag vill förstås nämna Sebastian Degeryd som inledde matchen lite blygsamt, men som bara blev varmare och varmare i kläderna och i slutändan var han SÅ viktig för Dalen, var högst bidragande i skapandet av Dalens farligare chanser och stod för både Dalens 5-5-kvittering och det matchavgörande målet i övertid. Most valuable player?

Viktor Nystedt var till synes outtröttlig och på allra bästa spelhumör. Fintade, sprang, lurade och var sådär underbart underhållande med betoning på reward i hans klassiska "high risk, high reward"-stil ikväll. Fantastisk!

En annan back som var fantastisk, men som sannolikt riskerar att få mindre rampljus möjligen för att han inte stod för poängen ikväll var Mattias Ljunggren som jag tycker lyste med sin trygghet och beslutsamhet där han axlade rollen som klippan i backparet han bildade tillsammans med Johan Larsson vilket möjliggjorde för Larsson att gå så pass offensivt som han gjorde – något som skapade flera chanser där någon nog också förtjänade att gå in!

Slutligen vill jag ändå nämna den spelare som, om jag verkligen var tvungen att välja bara en, förtjänade att utses till matchens lirare ikväll och då säger jag Linus Holmgren! Jag har kallat honom en tvåvägsspelare förut och jag har för mig att jag liknade honom i vissa (sådana) avseenden med Jonas Svahn i Dalenpodden där vi även nu släppt ett avsnitt om IBK Dalens herrlag. Det gör mig i alla fall så oerhört glad att se hur skickligt Holmgren växlar från att vara en kugge i anfallsspelet till att vara en kugge i försvarsspelet. Holmgren jobbar hem föredömligt, forecheckar föredömligt och vinner bollar tack vare skicklighet, räckvidd och ett imponerande spelsinne. Jag vet inte om någon förstod riktigt hur fin värvning det var av Dalen när det stod klart att Linus lämnade Team Thorengruppen för att komma över till Dalen, men jag tror att vi är många som börjar ha en god aning.