FBK Valmiera – IBF Dalen (7-9, div 1 herr): Pappa-rollen, viktiga mål och motsatsen till felträff

1 september 2018 17:21
KämpaDalen

Så var det dags för ännu en match för IBF Dalen som denna gång tog sig an ett gästande lag från Lettland, FBK Valmiera, i en spännande och fartfylld match som efter en dramatisk sista period slutade med vinst för Umeålaget. Som vanligt var vi på plats och jag skrev bland annat några rader om pappa-rollen, viktiga mål och om motsatsen till felträff vilka jag utvecklar i inlägget om matchen.

FBK Valmiera – IBF Dalen (7-9)
Några minuter sena till matchen skyndade jag och Maria in och satte oss på plats lagom för att få se en spelare i Valmiera som olyckligt skadat knät i början av första perioden. Aj aj aj, han lyftes ut på bår och såg ut att ha väldigt ont också. Inledningen på matchen hade vad vi förstod varit jämn och resultatet visade detta med de uteblivna målen för båda lagen. Det var dock Dalen som därefter tog tag i taktpinnen och drog ifrån målmässigt, först med en fin upprullning i numerärt överläge där Christoffer Dahl enkelt kunde peta in bollen bakom målvakten genom en passning från Gustaf Rönnholm. Valmiera kvitterade visserligen omgående, men därefter drog Dalen ifrån till hela 1-5 och sista målet för perioden var en riktig delikatess där Jonatan Larsson tunnlade och visade fin teknik där han tog sig förbi en hel hög försvarande motståndare och lade över bollen till William Holmlund som tryckte dit den. Välsmakande innebandygodis!

Pappa-rollen
... valde vi skämtsamt att benämna den viktiga roll Andreas Bäckström tagit på sig i lagets sannolikt yngsta femma där han från sin backplats tydligt försökte dirigera och vägleda sina taggade kedjekamrater hur de skulle tänka och röra sig på planen. En situation som talade så mycket extra för just detta och som cementerade namnen på rollen var den fina gest Andreas gjorde när han i stället för att på egen hand lägga in bollen i öppet mål passade över den till kedjekamraten som dock inte lyckades få träff på den i slutet av matchen. Förutom en fin insats från Bäckström vill jag passa på att nämna bland annat Samuel Nejdsäter som känns väldigt spännande och som har en skön offensiv glöd.

Viktiga mål
Vissa mål är viktigare än andra, även om det självklart alltid är viktigt att göra mål för att vinna i innebandy. Jag tänker dock snarast på sådana där mål som görs i viktiga lägen av matchen som antingen kan vända det mentala för det egna laget, eller för motståndarlaget. Att liksom spräcka bubblan av positiv energi och tro på sig själva som håller på att växa sig för stark hos motståndarna, att ta tillbaka taktpinnen och kontroll över matchen. I dagens match var det Linus Andersson som inte bara gjorde ett utan två sådana mål (4-7-målet och 5-8-målet) och därutöver stod för två assist också. Det förstnämnda målet var bokstavligen sekunder efter att Valmiera blev rånade på ett mål av Anders Grahn som gjorde en fantastisk räddning(!) och 5-8-målet var ett mycket viktigt svar på Valmieras femte mål som såg ut att ge en rejäl energiskjuts till laget som jagade för fullt i tredje perioden. En mycket fin insats av Linus med andra ord! Det var förresten även väldigt trevligt att få se Anders Grahn i målet igen! Grahn som fick en minst sagt svettig uppgift när Valmiera jagade på rejält för att kvittera matchen i tredje perioden.

Motsatsen till felträff
Valde jag att kalla den beskrivning av den sista spelaren som jag tänkte nämna och avrunda inlägget med. Jag syftar förstås på Gustaf Rönnholm som i gårdagens match mot Timrå hade något av en felträff där skotten hamnade precis utanför det öppna målet mer än en gång och passningarna inte heller riktigt satt där de skulle. I matchen mot Valmiera var det dock raka motsatsen till felträff för Gustaf som gjorde en strålande match, satte sina lägen, var säker i passningarna och rent jobbig för motståndarna på planen. 3+2 blev det för Rönnholm som med andra ord var en starkt bidragande faktor till Dalens vinst idag!