IBK Dalen – Sirius (5-4, SSL dam): En god känsla, förlängningen, lugnet som försvann och special teams

25 november 2018 20:53
KämpaDalen

Söndagen innehöll flera mått innebandy och som så ofta blev det en riktigt trevlig mix i slutändan! Dagens inlägg rör i nämnd ordning: IBF Dalens styrkebesked mot gästerna från Sundsvall, IBK Dalens kontraktsförlängning och slutligen IBK Dalens tuffa möte mot ett jagande Sirius som med nöd och näppe slutade med vinst för hemmalaget där special teams och bland annat en viktig spelare blev avgörande till Dalens favör.


Som så ofta när det finns mycket att nämna och jag inte riktigt vet var jag ska börja känns det lite logiskt och följdsamt att använda någon slags kronologisk ordning. Med andra ord är upplägget för dagens inlägg fokuserat på IBF Dalen, silly-nyheter och IBK Dalen i nämnda ordning.

IBF Dalen – Sundsvalls IBF (8-1)
I allsvenskan norra dam spelade IBF Dalen en mycket viktig match hemma mot Sundsvalls IBF, om målet är att nå en kvalplats denna säsong – och Dalen vann med solklara 8-1 mot seriekonkurrenten. Det innebär att Dalens facit de senaste fem matcherna resulterat i tre vinster och två förluster, varav en av förlusterna var uddamålsförlusten mot topplaget RIG Umeå. Det bör med andra ord vara en god känsla i Dalen nu som vänt på den tunga inledningen av säsongen och klättrat upp på en fjärdeplacering efter nio spelade omgångar.

Väldigt glädjande är det också att Caroline Stattin, ny i IBF Dalen för säsongen, i dagens match assisterade till tre av Dalens åtta mål och genom detta klättrade högst upp i poängligan med sina 15 poäng i form av sju mål och åtta assist. En spelare Dalen sannolikt får mycket nytta av i laget – både i form av att visa vägen och stötta upp de yngre spelarna.

Kontraktsförlängningen
I sociala medier gick IBK Dalen tidigare under dagen ut med att "silly-nyheter" utlovades i samband med dagens match mot bortalaget Sirius. Jag och Maria spekulerade tidigt om vad detta kunde innebära – och framför allt handlade våra diskussioner under dagen om vilka potentiella spelare Dalen möjligen kunde komma att presentera om vi lekte med tanken på nyförvärv. Möjligen får vi skäl att återkomma till den diskussionen i vårt nästa poddavsnitt som vi planerar att spela in här framöver.

Som ni säkert redan förstått om ni följer Dalen i sociala medier, eller annars listat ut av rubriksättningen visade det sig dock inte handla om en ny spelare på väg in, utan att det i stället handlade om att vi får glädjen att följa en nyckelspelare i IBK Dalen ytterligare tre säsonger! Spelaren är Camilla Lundin, en spelare jag håller väldigt högt och som känns väldigt viktig för Dalen. Att redan nu förlänga med Camilla i tre säsonger kan jag inte annat än tolka som ett gott tecken på att stämningen i laget är väldigt bra och att det inte bara utifrån finns en känsla av att Dalen håller på att bygga upp något bra och långsiktigt, utan att den känslan även återspeglas i laget och hos spelarna!

IBK Dalen – Sirius (5-4)
Så har jag slutligen kommit till dagens sista punkt, SSL-matchen mellan Dalen och Sirius i ett möte som handlade om tre väldigt viktiga poäng, om än av två helt olika anledningar. För Sirius del har säsongen börjat extremt tungt och laget ligger nu sist i tabellen. Desperata lag är tuffa att möta och för Dalens del handlade det om att inkassera poäng för att befästa slutspelsplatsen mot de jagande konkurrenterna i serien där jag för stunden håller Rönnby och Malmö som närmaste lagen att hålla undan, även om nykomlingen Göteborg poängmässigt ligger bättre till än Malmö.

Precis som siffrorna antyder var matchen jämn och jag måste nästan erkänna att min känsla var att Dalen kom undan lite tursamt med tre poäng som var allt annat än självklara. Hemmalaget inledde matchen bra mot gästerna som kändes osäkra och nervösa. Henny Hägglund i Dalens tredje formation var outstanding och tvekade inte en sekund när chanserna erbjöds och satte både Dalens andra och tredje mål i matchen – redan i första perioden. Trygg ska man aldrig känna sig i innebandy, men jag måste erkänna att jag utifrån matchbilden i den första perioden kände mig långt ifrån nervös inför matchens fortsättning.

Resterande två perioder kan jag dock inte säga att den känslan av lugn befäste sig. Snarare tvärtom. Sirius växte sig in allt mer i matchen och tycktes samla på sig allt mer mod och energi av Dalens felpassningar och förhastade beslut som dessvärre resulterade i att bollen lämnades över till motståndarna tidigt i uppspelet i stället för att Dalen kunde bygga upp ett mer spelförande spel och pressa tillbaka gästerna. Det såg ut att kunna kosta Dalen, men något som störde Sirius var de återkommande utvisningarna de drog på sig.

Special teams
Att påpeka att special teams är viktigt är inte direkt revolutionerande på något sätt, men förutom att det förstås är ett viktigt övertag att få spela med en spelare mer på planen i två minuter, kan det vara direkt förstörande för det egna spelet att få utvisningar mot sig när laget försöker bygga upp till den där viktiga reduceringen eller kvitteringen.

Det utdelades fyra utvisningar i matchen och samtliga drabbade Sirius varav två av dem var direkt onödiga i form av felaktigt avstånd och protest mot domslut. Dalens två mål i numerärt överläge blev definitivt avgörande i slutändan och det är ett målmässigt facit Dalen absolut ska vara nöjda med – Ellen Berglund och Camilla Lundin är två skyttar som gör skäl för förtroendet så att säga, men spelmässigt finns det nog ändå lite mer att begära från Dalens power play och jag hoppas framför allt att tempot går att höja ytterligare några grader.

På tal om Dalens power play noterade jag förresten att de i och med dagens två mål av fyra försök placerar sig på en sjätteplats i tabellen med sex mål av sexton försök vilket ger cirka 38 % i effektivitet. (Siffrorna har jag hämtat från ibXstat http://services.mjukvarukraft.se/ib/Stats/SpecialTeams)

Det längsta strået...
...drogs dock av hemmalaget och en spelare som var mycket starkt bidragande till att Dalen fick med sig alla tre poäng idag heter Alva Nybjörk. Trots noll inspelade poäng idag från den uttalade poängspelaren skulle jag ändå ha utsett Nybjörk till matchens spelare i Dalen idag utifrån hennes imponerande insatser i både forecheckingen och spelvändningarna. I slutminuterna av matchen kändes det nästan som om Alva på egen hand stack hål på Sirius försök till att skapa den där upphämtningsbubblan som innebär spel sex mot fem och en sen kvittering.

Det är något riktigt fint med spelare som kan jaga högt, ligga på spelaren med bollen nästan som en tung ryggsäck och ihärdigt vinna bollar på offensiv planhalva utan att göra det fult eller få frislagen mot sig – samtidigt som både orken och styrkan finns kvar i benen för att ta de där viktiga snabba löpningarna när en oväntad spelvändning eller möjlighet uppenbarar sig. Ja, Alva Nybjörk var fenomenal idag!

Det känns också bra att Dalen säkrade vinsten trots att Sirius fick upp vittringen under stora delar av matchen. Som jag skrev inledningsvis är det såklart tufft att möta desperata motståndare och i slutändan är det poängen som räknas. Närmast väntar nu svårast möjligaste motstånd för Dalen som ska ta sig an IKSU på torsdag – en match jag och Maria hoppas kunna följa via webben.