Söndag
28 Jan 2 matcher
Lördag
10 Feb 1 match
Söndag
11 Feb 1 match
Torsdag
15 Feb 1 match
Lördag
17 Feb 1 match
Söndag
18 Feb 1 match
Söndag
25 Feb 2 matcher
Söndag
03 Mar 2 matcher
Söndag
10 Mar 1 match
Tisdag
12 Mar 1 match
Lördag
16 Mar 1 match
Söndag
17 Mar 1 match

Helsingborg – IBK Dalen (2-5, SSL herr): Full pott, special teams och seriens bästa duo

9 november 2018 21:56
KämpaDalen

Två matcher på två dagar. Ja, Dalens bortaturné fulländades idag med matchen nere i Helsingborg och jag såg matchen bekvämt på plats i vår soffa här hemma. Matchen slutade med vinst för Dalen och jag har skrivit några rader om Dalens fulla pott, om special teams och om seriens bästa duo!


Helsingborg – IBK Dalen (2-5, SSL herr)
Dalens bortaturné: två matcher på två dagar där Jönköping och Helsingborg stod för motståndet. Resultatet? En lååång bussresa hem med sex inspelade poäng på kontot! I skrivande stund är Dalen etta i den jämna tabellen med en match mer spelad än i princip alla andra lag. En tabellplacering som kanske inte står sig när omgången är spelad, men det gör aldrig ont att se Dalen där uppe i toppen.

Om jag ska vara kritisk var något som kännetecknade båda matcherna för Dalen att det varken riktigt stämde i anfallsspelet eller kontringsspelet och av passningsspelet fanns mer att önska. Dalen började matchen mot Helsingborg rentav svagt och vaknade egentligen inte till ordentligt förrän i den andra halvan av matchen. Omvänt visade Dalen upp en överlag stark defensiv och ett strålande målvaktsspel – igår av Måns Parsjö-Tegnér och idag av John Stiglund som fick göra sin första match i kassen för säsongen och gjorde det riktigt bra! Svettiga räddningar, följsam och ett heeeelt sjukt utkast tycker jag beskriver Johns prestation ikväll rätt så rättvisande!

Special teams
En annan rolig detalj inför kvällens match var att innebandymagazinet skrev om SSL-lagens aktuella statistik i numerära över- och underlägen (power play och box play). Dalen förvånade kanske många med en bottenplacering i power playstatistiken, men för den som följt Dalen denna säsong borde det inte ha undgått att Dalens främsta leverans varit i spel fem mot fem där spelare som bland annat Mattias Wallgren varit otroligt stark i plus-/minusstatistiken. Samtidigt var Dalen högt placerade i box play vilket är en mycket glädjande detalj jämfört med föregående säsong där det var en riktig akilleshäl och alldeles för många mål släpptes in, upplevde jag.

I kvällens match fick Dalen dock fyra chanser i numerärt överläge och var inte blyga med att ta vara på chanserna! Jonas Svahn sköt snyggt in Dalens första mål i Dalens första power play, följt av Mattias Ljunggren och Sebastian Degeryd i Dalens andra och tredje chans i numerärt överläge när Helsingborgs Nicklas Lidholm olyckligt drog på sig 2+2 för slag i den desperata jakten på att erövra bollen från en minst sagt retsam Viktor Nystedt som såg till att Dalen skulle få möjligheten att nyttja hela det numerära överläget eftersom den första utvisningen togs under pågående numerärt överläge för Helsingborg! Sist, men inte minst kunde kapten Ketil Kronberg smälla in Dalens fjärde mål i power play, det fjärde numerära överläget för matchen för Dalens del. Fyra av fyra... när hände det senast för Dalen?! Det känns roligt att få berömma Dalen för deras leverans i special teams idag!

Övriga tankar
Vad ska Dalen ta med sig från de båda bortamatcherna då? Tja, framför allt måste det vara styrkan i att kunna vinna matcher även när offensiven hackar mot lag som absolut har förmågan att straffa motståndarna för deras misstag.

Jag vill passa på att hylla Dalens defensiva hårdjobbare överlag, spelare som allt för sällan får det rampljus de förtjänar på grund av att det allt som oftast är poängen som räknas och syns allra mest. I sammanhanget kan jag nämna flera, men mot bakgrund av den strålande insatsen mot Jönköping igår och en fortsatt stark insats mot Helsingborg idag får Pär Forsman symbolisera dessa spelare efter Dalens lyckade bortaturné! Det var inte en slump att Dalens tredjefemma släppte in noll mål i de två bortamatcherna!

Och hatten av även för Dalens båda målvakter! Det är sant som det brukar sägas att tryggheten i laget många gånger börjar med målvakten – och Dalen har nog blivit bortskämda med seriens bästa duo!