Lördag
16 Mar 1 match
Söndag
17 Mar 1 match

Pixbo – IBK Dalen (6-3, SSL dam): Jämnhet, när Dalen växlar upp och tillbaka med råge

14 oktober 2018 18:26
KämpaDalen

IBK Dalens damer mötte ett av svenska superligans på förhand tuffaste motstånd, Pixbo, på bortaplan - en jämn match som dock slutade med förlust för Umeålaget. Jag såg matchen via streamen och har skrivit några rader bland annat om jämnhet, när Dalen växlar upp och om en spelare som var tillbaka med råge.

Pixbo – IBK Dalen (6-3)
Frågan jag ställde mig inför dagens bortamatch mot Pixbo var huruvida Dalen kan fortsätta hitta den höga jämnheten i spelet som vi såg senast mot Endre. Mot både Göteborg och Täby upplevde jag att Dalen spelade lite berg-och-dalbaneaktigt med två relativt svala perioder som blandades med en riktigt het period när Dalen i stället skulle växla upp och jaga ikapp. Även om det förstås är tidigt på säsongen ännu säger det ändå mig att det finns en hög högstanivå i Dalen när de väl släpper på, men det gäller förstås också att hitta nivån tidigare i matcherna och lyckas hålla den hela vägen.

Pixbo, likt Endre ett tufft motstånd att ställas mot, men det faktumet oroade mig inte nämnvärt på förhand. Snarare kändes det som ett bra tillfälle för Dalen att som klassisk underdog knyta näven och med mycket vilja och hårt lagarbete överraska ytterligare ett topprankat lag i serien. För är det något som till synes brukar kunna elda på lag som behöver motiveringen är det att vara borträknade. Nu kanske inte Dalen var borträknade mot Pixbo på samma sätt som mot Endre, men jag tror ändå att Dalen kunde gå in i matchen ganska trygga i att favoritskapet låg på hemmalaget och att det därmed bara var för Dalen att våga köra på. Det tycker jag också att man gjorde för det mesta. Matchen slutade visserligen med förlust, men det kändes på många sätt jämnt och visst var det några steg i rätt riktning för Dalen, även om förhoppningarna möjligen var höga efter den övertygande vinsten senast mot Endre.

Dalen var skickliga på att hålla siffrorna nere bakåt (sista målet gjordes i öppen kasse), mycket tack vare ett fint försvarsspel och ett stabilt målvaktsspel från Matilda Wirthig. Det skapades också chanser framåt, men bortsett från Amanda Skyltbäcks mål i första perioden kändes Dalen lite trubbiga i avsluten fram till sista delen av andra perioden när bortalaget till synes växlade upp.

När Dalen växlar upp
Om jag ska försöka summera Dalen, särskilt höjdpunkterna från matchen, skulle jag vilja lyfta fram hur vassa Dalen känns när de växlar upp såsom under de sista minuterna av den andra perioden. Jag tappade ärligt talat räkningen på hur många farliga chanser Dalen skapade där... När Dalen jagar, då blir de jobbiga att möta! Frågan är om inte Dalen skulle kunna ingjuta den där känslan och lägga i den där växeln tidigare i matcherna? Nu menar jag förvisso inte att förminska Dalens prestation i början av matchen, men där blev det som sagt mycket fokus på att försvara och kontra sig och jag tror att Dalen har fler dimensioner i sig som jag också tror de kommer få utlopp för mer och mer här framöver.

I matchens tredje period satte Dalen fart framåt med något omvaskade femmor där bland annat Camilla Lundin spelade ihop med Frida Eriksson och Amandra Skyltbäck – och Alva Nybjörk flyttades fram till förstaformationen med Sandra Törnqvist och Clara Forssén. Det gav lite blandade resultat med chanser både för och mot sig. Men, det är trots allt så det ska vara när tempot höjs och Dalen kan nog tjäna mycket på att få igång offensiven och kanske framför allt effektiviteten. Jag vet inte hur många i princip öppna mål som missades idag, men om jag i stället tänker på hur matchen hade kunnat se ut om några av de chanserna hade suttit tänker jag att Dalen gjorde en bra match överlag mot Pixbo. Det är dock tufft att vinna matcher när sådana där chanser som ska sitta inte också sitter...

Tillbaka med råge och drabbar det alltid henne?!
Är hon också, Frida Eriksson, jobbig i forecheckingen, dribblar och skapar chanser åt sig själv och åt kedjekamraterna. Det kan inte bara vara jag som är oerhört glad att se Frida tillbaka i spel på allvar igen! Att Eriksson sedan spelade hela sista perioden ihop med Camilla Lundin kändes dessutom extra roligt att se – två spelare jag håller väldigt högt sett till både underhållningsvärde och offensiv spets, två spelare som spelar för att göra mål! Och på tal om Camilla Lundin...

När Dalen fick sin andra chans i matchen att spela numerärt överläge var det just Lundin som snyggt sköt in bollen och därmed gjorde Dalens tredje mål i matchen. Samtidigt satte jag nästan i halsen när kommentatorn konstaterade att Dalens så viktiga mål gjordes av Anna Jansson som mig veterligen inte ens var på planen vid tillfället. Ni kanske minns att det var samma Camilla Lundin som senast mot Endre blev ihopblandad med Endres lagkapten Sara Steen (Camilla spelade inte) och hon har som nämnts viss historik av liknande felaktigheter i artiklar m.m. Självklart kan det bli fel ibland och jag har säkerligen sagt och skrivit fel emellanåt, men att samma spelare drabbas match efter match känns faktiskt lite ironiskt... Särskilt när det i övrigt verkade vara kommentatorer med hyffsad koll på spelare och så.