Göteborg – IBK Dalen (5-9, SSL dam): Rampljuset, soloaktioner och landslagsuttagningar

6 januari 2019 16:34
KämpaDalen

Med möjlighet att utkräva revansch var det dags för IBK Dalens damer att åka hela vägen ner till Göteborg och ta sig an just Göteborg som vann senaste mötet lagen sinsemellan när de möttes i början av säsongen i Umeå. Efter en övertygande match var det slutligen Dalen som stod som segrare och dagens inlägg handlar om spelare i rampljuset, soloaktioner och om landslagsuttagningar.


Årets första match för IBK Dalens damer stod på menyn, för motståndet stod nykomlingen Göteborg och Dalen hade revansch att utkräva. Senast lagen möttes, då hemma i Umeå, förlorade Dalen snöpligt med känslan av poäng som dessvärre förlorades onödigt. Och faktum är att Dalen är i desperat behov av att ta poäng nu för att kunna ta sig hela vägen till slutspel när den ordinarie säsongen är över. Göteborg å andra sidan som inledde säsongen starkt var sannolikt väldigt ivriga på att inleda året med vinst på hemmaplan och ta viktiga poäng för att säkra kontraktet. I slutändan var det dock Dalen som övertygade mest och säkrade vinsten med siffrorna 5-9.

Matchbilden var annars ganska väntad med Dalen som mer spelförande lag och Göteborg som fokuserade mycket på spelvändningar och långa bollar till en forward som låg högt och lurade. Försvarsmässigt handlade det med andra ord för Dalens del mycket om att hantera de kvicka spelvändningarna Göteborg försökte nyttja så snart möjligheten gavs. Det kändes dock som om Dalen hade god koll på dessa under matchen och på backsidan hade backar som Anna Jansson och Natalie Hjertberg med flera god koll de långa uppspelade bollarna. Jansson som även kyligt stängde vägen för en spelvändning där Göteborgsspelaren försökte tunnla henne var ett bra understöd för Matilda Wirthig i Dalenmålet.

Matchen summerad i ett stycke?
I första perioden tog Göteborg ledningen två gånger när de slog till med två mål som var... jag ska inte kalla dem märkliga, men kanske lite oväntade (mål på straff i dryga första minuten spelad av matchen och ett mål på ett långt skott från egen planhalva). Medan Göteborg spelade huvudsakligen på spelvändningar och långa passningar var Dalen mer bollförande och skapade stundtals riktigt bra press och höll målmässigt jämna steg perioden ut. Även om matchens andra period var relativt jämn kändes det som om Dalen hade ett visst övertag och gästerna lyckades även få med sig en enmålsledning till tredje perioden.

Väl i tredje perioden tog Dalen över allt mer och känslan av att de tre poängen skulle hem till Umeå blev allt mer cementerad - Dalen avslutade matchen klart bättre och kunde även dra ifrån med några mål. Det kan tilläggas att flera av målen var riktigt fina, men ett mål som stack ut lite extra var kanske Agnes Holmgrens mål när hon med kvicka fötter vek in från högerkanten och laddade upp ett välplacerat dragskott som tog sig förbi både flera täckande backar och målvakten - innebandygodis!

Rampljuset
Två spelare i Dalen som verkligen stod i rampljuset under stora delar av matchen och var enastående var Alva Nybjörk och Wilma Johansson.

Nybjörk förtjänar verkligen beröm för hennes stora skicklighet och känsla i forecheckingen där hon är väldigt följdsam och petar loss bollar som nästintill friställer henne eller någon av hennes forwardkollegor - likväl som hur hon i hög fart vinner bollar och drar ifrån på ett sätt som gör att hon ofta skapar frilägen på egen hand. Mot Göteborg bjöd Alva bland annat på en riktigt fin sådan soloaktion när hon i farten vann bollen från Göteborgs back och accelererade vidare iväg till ett friläge där hon kyligt spelade ut motståndarmålvakten och kvitterade matchen (då till 1-1). Alva bjöd för övrigt på ytterligare ett mål där hon med sina imponerande löpsteg tog sig fri igen och med enhandsfattning lyfte in bollen i målet. I soffan satt Maria och jag bara och gapade, fantastiskt!

Wilma Johansson var högst bidragande i Dalens anfallsspel och skapade mycket bra lägen när hon rörde sig med bollen i offensiv zon. När Dalen väl tog ledningen för första gången i matchen så var det även just Wilma Johansson som stod för ett fint samarbete när hon i hög fart bistod Amanda Skyltbäck till Dalens tredje mål i matchen. Johansson var dock inte nöjd där - i tredje perioden klev hon in i mitten från vänsterkanten med bollen och satte Dalens femte mål i matchen. Mycket kretsade som sagt kring Johansson som gjorde en riktigt bra insats idag!

Landslagsuttagningar
Har det också annonserats för Dalens del där både Matilda Wirthig och Natalie Hjertberg välförtjänt blev uttagna till A-landslaget inför en stundande turnering. Stort grattis till både Matilda och Natalie och lite extra roligt för Hjertberg som gör sin debut i A-landslaget! Det känns skönt att veta att det svenska målet kommer vara i tryggt för(s)var!

Med det skrivet vill jag gratulera Dalen till de tre poängen och gläds åt att Dalen åter ligger på en tabellplacering som innebär slutspelsplats.