Söndag
28 Jan 2 matcher
Lördag
10 Feb 1 match
Söndag
11 Feb 1 match
Torsdag
15 Feb 1 match
Lördag
17 Feb 1 match
Söndag
18 Feb 1 match
Söndag
25 Feb 2 matcher
Söndag
03 Mar 2 matcher
Söndag
10 Mar 1 match
Tisdag
12 Mar 1 match
Lördag
16 Mar 1 match
Söndag
17 Mar 1 match

Pixbo – IBK Dalen (5-4 efter straffar, SSL herr): Motgångar, showande och första målet i SSL

14 oktober 2018 15:45
KämpaDalen

IBK Dalens herrar åkte på sin första förlust för säsongen efter att matchen gick hela vägen till straffläggning. Det innebär samtidigt att Dalen fortfarande inte gått poänglösa efter sex omgångar i svenska superligan. Dagens inlägg handlar om motgångar och showande, samt om en spelare som gjorde sitt första mål i SSL och om trygghet.


Pixbo – IBK Dalen (5-4 efter straffar)
Dalens inledning av säsongen? Fem raka segrar! Förutom hoppet om att förlänga den starka sviten med en sjätte raka vinst fanns dock även inför dagens bortamatch mot Pixbo en extra morot: möjligheten att slå nytt klubbrekord vad gäller starka säsongsinledningar. Pixbo å andra sidan har ett lag som visserligen blandat och gett under inledningen av säsongen, men med ett flertal intressanta spelare och en tränare som omvandlat det en gång finlirande Göteborgslaget till ett betydligt mer hårt arbetande lag som både täcker skott och går in helhjärtat i närkamperna numera var det en förväntat tuff bortamatch som väntade Dalen.

Matchen då?
Matchen överlag kändes väldigt jämn med två lag som ville framåt. Efter två perioder var ställningen 2-2, ett resultat som kändes knappt med tanke på hur de båda lagen spelat där chanser skapades åt båda hållen och Pixbo stått för ett flertal ramträffar. Det jämna spelet fortsatte i tredje perioden där båda lagen gjorde två respektive mål vardera och perioden slutade 4-4 trots flera farliga chanser mot slutet av perioden. Linus Holmgren var nära, så nära på att göra mål i slutsekunderna för Dalen, men Jon Hedlund var med på noterna och höll undan. I övertid blev det mållöst för båda lagen och det innebar därmed att det gick till straffläggning där Pixbo drog det längre strået efter att Andreas Stefansson avgjorde till Pixbos favör.

Motgångar
När jag pratade med Mattias Ljunggren efter vinsten mot Örebro senast nämnde han att det blir intressant att se hur laget kommer hantera motgångarna (förlusterna) när de väl kommer. För någon vanföreställning om att Dalen skulle gå en hel säsong utan att förlora, det fanns det inte. Jag läste även att Mattias Wallgren uttalat sig liknande i en intervju för ett tag sedan. Rutinerade spelare som vet att mycket kan handla om hur laget hanterar sina känslor, på gott och ont.

Idag gick Alexander Hedlund poänglös och han var inte blygsam med att visa sin besvikelse på sig själv när han missade de chanser han fick. Jag hoppas bara att Alexander, likväl som Dalen överlag, tar med sig förlusten idag med gott mod och utan att gräva ner sig allt för djupt. Faktum var att Dalen överlag gjorde en bra insats och chanserna skapades - nästa gång sätter ni dem. Det gäller att våga gå in med en tro på sig själva i nästa match mot Växjö som gjort en historisk säsong vad jag förstått med sina, likt Dalen, fem raka segrar inledningsvis. Det har ju förresten varit Dalens nyckel till framgång ännu så länge är min känsla, identiteten som ett offensivt lag och med harmoni i femmorna. Framför allt i de två första, men det ska dock tilläggas att Dalen kunnat rulla relativt tryggt på tre kedjor under större delan av matcherna hittills. Håll i det här nu, våga framåt och tillsammans så får vi se ett Dalen som fortsätter chocka och överraska innebandy-Sverige! I övrigt skrev jag ned några höjdpunkter från matchen som ni får ta del av nedan.

Vad i hela...?!
... håller Viktor Nystedt på med egentligen? Bakomryggenpassningar i full fart? Snyggt, showigt och det skapade dessutom relativt fina chanser för lagkamraterna. Ja jisses, kommentatorn nämnde att Nystedt är väldigt underhållande att titta på och det är väl egentligen bara förnamnet. Det var inte många år sedan det emellanåt hördes kommentarer på läktaren i Umeå Energi Arena i stil med att Dalen släppt lös "yrvädret" (märkligt uttryck I know!) när Viktor gick ut och snurrade, snurrade och snurrade på planen. Sedan dess har många motståndare fintats upp på läktaren och publiken har kommit att älska kvicke, lurige och våghalsige Viktor Nystedt som garanterar valuta för pengarna för den som vill se fartfylld och spännande innebandy!

En annan spelare som vet hur man underhåller är Dalens norske landslagsman (ja, han är tillbaka i landslaget och ytterligare ett skäl att följa VM i Prag som snart går av stapeln!). Ketil Kronberg som bland annat spelade fram till Anton Åkerlunds mål i matchen och laddade kanonen vid ett frislagsläge och dundrade iväg ett stenhårt slagskott i bortre krysset! Highlight-material! Och om jag skulle utse en spelare till matchens bäste i Dalen idag får det nog bli Kronberg som jag tyckte var allra mest tongivande idag, tätt följd av Måns Parsjö-Tegnér och Viktor Nystedt.

Första målet i SSL, sparkapital och om trygghet
Gjorde han så äntligen, Joel Grape Tjernström! Inför säsongen hade jag ärligt talat väntat mig att få se det komma i någon av de första omgångarna, men som jag varit inne på tidigare finns det ett hyffsat sparkapital i Dalen hos Grape som bara väntar på att investeras. Förhoppningsvis innebar detta att alla eventuella nerver som funnits hos Joel är bortblåsta och att det lossnar på riktigt för Grape som sannolikt då också kan lyfta tredjefemman ytterligare!

Det finns en trygghet i Dalens tredjefemma som jag upplever till stor del bygger på tryggheten hos ett backpar som utstrålar stabilitet – Pär Forsman och Lukas Harnesk – backar som lika gärna kan kliva in i första eller andra backparet om det behövs. Jag hoppas dock att Dalen likt föregående säsong lyckas få ut det mesta av sin tredjefemma allt eftersom de spelar ihop sig mer och mer. Det finns sannolikt mer att hämta från både Jonas Landström och Niklas Brohlin-Ljung som spelade idag, än vad vi sett hittills, likväl som av exempelvis Andreas Carlbom som sakteligen återhämtar sig från hans skada och lär kunna bidra med en hel del när han är helt redo för spel igen.