Hipp hipp hurra! Dalen fyller 30 år!

11 mars 2020 08:00
Förening

Underhållning sedan 1990


Den 11 mars 1990 bildades Innebandyklubben Dalen av ett gäng innebandynördar från Grubbe, Umedalen, Hissjö och Håkmark.
Atari och Commodore 64 var de spelkonsoller som var hetast på marknaden. Internet hade man bara hört talas om och musik spelades istället från LP-skivor och blandband. Bland stans krogar var Fat Sam innestället nr 1. Modemedvetna grabbar klädde sig i munkjacka, jeansjacka med huvan utanför, jogging byxor i valfri pastellfärg, vita tubsockar och loafers. När vi startade såg de flesta på innebandy som en motionsidrott, något som spelades på fritidsgården eller på gymnastiklektionerna. Vi jobbade hårt med marknadsföringen av både innebandyn och Dalen, det var viktigt att synas och höras. Därför var det ingen slump att vi bland annat hade jackor med tryck som täckte hela ryggen. Kreativiteten och förslagen på hur vi skulle marknadsföra oss var många.
På den första materialväskan från 1990 tryckte vi texten ”The struggle to win never ends”. Lagandan, sammanhållningen, träningsviljan och kampmoralen var mycket hög. Tanken att förlora eller ge upp fanns aldrig. Det ska väl erkännas att vi alla var riktigt dåliga förlorare. Det var oftast högre tempo i spel på träning än på match då ingen ville förlora i spelet på träning heller. Den inställningen och attityden ligger som grund i den klassiska Dalen-andan som alltid gjort, och ännu idag gör Dalen svårslagna.

Utrustningen 1990
Klubbskaften var långt ifrån dagens kompositskaft, man flexade av en klubba nästan dagligen, så det blev dyrt att spela på den tiden. Vanliga klubbor var Jolly Ultra Light, Jolly Ultra Pro och Boden 5000. Samtliga med genombrutna blad som precis kommit som nyhet i slutet av 80-talet. Skålade blad kom först i mitten på 90-talet så vid Dalens bildande fanns inga Left/Right blad, utan bladen hookades till valfri vinkel. Grepplinda fanns inte på klubban från fabrik och såldes inte av klubbtillverkarna. Så man köpte grepplindor för racketsport, typ Yonex, och problemet var löst.
Den målvaktsutrustning som fanns att tillgå på marknaden var ett par vadderade byxor. Tröjan var oftast en vanlig fotbollsmålvaktströja. Tur att skotten inte höll dagens hastighet…

Motståndare
Dagens motståndare heter Falun, Storvreta och Pixbo. I början av 90-talet kunde Dalens motståndare heta IBK Uman, IBS Björken, Selencia IK och IBK Norrsken. Rivaliteten mellan lagen var stenhård, varje match hade slutspelskaraktär.

Visionen
Vår vision var att vandra så fort som möjligt genom seriesystemet. Till högsta serien skulle vi med både dam och herrlag. Och där vara med och slåss om SM-guld. Redan 1997 var vi i högsta serien och har etablerat oss där sedan dess. SM-finaler har det blivit både 2012 och 2013. SM-guldet har vi inte vunnit… ännu. Kampen fortsätter…”The struggle to win never ends”.

/Hans Granholm