Lördag
25 Nov 1 match
Lördag
02 Dec 1 match
Lördag
16 Dec 1 match
Lördag
06 Jan 1 match
Söndag
14 Jan 1 match
Söndag
21 Jan 1 match
Söndag
28 Jan 1 match
Söndag
11 Feb 1 match
Torsdag
15 Feb 1 match
Söndag
18 Feb 1 match
Söndag
25 Feb 1 match
Söndag
03 Mar 1 match
Söndag
10 Mar 1 match
Lördag
16 Mar 1 match

Dalen - Sirius (6-9, SSL herr): Egen medicin, lärdomar och en extra intressant detalj

4 januari 2021 20:09
KämpaDalen

Det slutade med förlust för Dalens herrar i den första matchen efter det ofrivilligt långa uppehållet som följde av att laget drabbades av ett Coronautbrott i december. Årets första match blev en tuff sådan och årets första blogginlägg tar sikte på att smaka sin egen medicin, dra lärdomar av erfarenheten och om en detalj som jag finner extra intressant i säsongens upplaga av Dalen. Håll till godo!


Jag hade egentligen inte några planer på att skriva ett inlägg i bloggen efter gårdagens match för Dalens herrar som slutade med förlust mot gästande Sirius, men efter att ha funderat lite över hur jag känner efter matchen och efter att ha noterat det relativt sparsamma flödet av innebandynyheter i mina sociala medier på sistone tänkte jag slutligen om. En tilltänkt tweet eller två får i stället bli lite reflektioner i bloggen och på så vis kan jag förhoppningsvis även ge lite mer sammanhang till mina tankar.

En smak av egen medicin?
Det går förstås inte att börja någon annanstans än med det faktum att Sirius spelade på ett sätt som för Dalen måste anses vara välbekant: ett lågt tajt försvar, kvicka spelvändningar och ett fint målvaktsspel. Känns det bekant? Och med viss korrigering förresten... ett väldigt imponerande målvaktsspel från inlånade Jacob Pettersson vars insats på många sätt blev matchavgörande!

Sirius uppoffrande försvar visade sig även bli en för svår nöt för Dalen att knäcka i matchen. Det blev i längden nästan smärtsamt att se hur misstagen i Dalen straffades så oerhört hårt och det blev tydligt gång efter annan att receptet var en framgång för gästerna vars forwards kvickt satte fart och stack högt så snart det såg ut att bli en bollvinst i försvaret eller hos målvakten och den där långa passningen eller utkastet skickades iväg som ledde till en saftig middagsbuffé för det nyss försvarande laget medan Dalen satt fast med flera spelare högt och utom räckhåll för att hinna jobba hemåt. Ja alltså, det gick bland annat så snabbt att inte ens Linus Holmgren hann hela vägen i hemjobbet vilket sade en del om hur inställda Sirius var på att vända utan dröjsmål...

Lärdomar
För Dalen blev det i slutändan en dyrköpt läxa med tre förlorade poäng mot ett lag som på pappret tillhör botten av tabellen. Samtidigt har Dalen en historik av att ha svårt för just Sirius och Sirius är inte heller ett lag som ska underskattas, oavsett tabelläge. De har ett flertal skickliga spelare och en väldigt meriterad tränare. Jag är egentligen inte allt för besviken och kände mig ganska lugn ändå efteråt, trots den beskrivna smärtsamma känslan ovan. En del av syftet med Dalens nya spelsätt har bland annat handlat om att hitta nya verktyg och tillvägagångssätt för att hantera, matcha och möta olika motstånd och diverse taktiker laget ställs inför och med detta kommer även en inlärnings- och utvecklingskurva med förväntade toppar och dalar som det kommer ta tid att sätta fullt ut. Matchen mot Sirius var en av dessa dalar, men förhoppningsvis ändå något av en lärorik sådan? Det är knappast den första eller sista gången Dalen ställs inför lag som försöker vända Dalens nya spelsätt mot dem och det blir viktigt att få nöta in sätt att hantera detta - även när det inte går Dalens väg.

Som jag ser det fanns det ljusglimtar i delar av Dalens spel, samtidigt som det även fanns delar som var hackigare än vad de varit innan det ofrivilliga uppehållet som orsakades av Coronautbrott i laget med två uppskjutna matcher som följd. Jag kände mig till exempel positiv till den intensitet och fart Dalens första formation skapade (tänk vilken potential det finns här alltså!), särskilt i matchens första period, och det kändes som om det framför allt var rostig oskärpa som störde vid de avgörande momenten och orsakade att de efterlängtade målen uteblev, trots att relativt fina chanser skapades. Kalla det optimism, men det är stor skillnad på att skapa chanser, men inte sätta dem och att aldrig lyckas skapa några möjligheter alls! Lägg även till att Dalens tredje formation lyckades med precis det som övriga formationer hade så svårt för: att göra mål bakom Pettersson!

Det kändes annars på många sätt som en ganska typisk match efter ett längre uppehåll, med en hel del ivrig uppdämd energi, förhastade beslut och möjligheter som inte riktigt togs till vara på. Ödesdigra felpassningar, avslut i täck eller som blir lite för lätta att läsa och även i övrigt bara en aning för osynkade passningar som leder till att en spelare som visserligen är placerad så att denne skulle kunnat skjuta mer eller mindre ostört måste göra justeringar med klubba och blad för att kunna få den där skottmöjligheten och då är öppningen precis förlorad. Och när mer eller mindre öppna mål missas när chansen väl skapas... ja, då blir det nog till slut svårt att orka hålla frenesin uppe hela vägen.

En extra intressant detalj
En styrka Dalen har som jag annars tycker blivit allt mer synliggjord under säsongen tror jag är just jämnheten i formationerna och att det tenderar att lika gärna kunna vara den tredje formationen som någon av de två första formationerna som kliver in och gör viktiga mål. Det har varit en snackis i flera säsonger nu att Dalen försöker skapa relativt jämnstarka formationer där alla ska kunna bidra framåt, men samtidigt har formationerna ganska olika identiteter och spelar med lite olika spännande inslag som gör att jag tycker att det finns en charm i att få se vilken av formationerna som matchas i vilka moment under matcherna. För mig har det blivit en lite extra intressant detalj i matcherna – blir det Dalens nästan löjligt fartfyllda första femma som visar vägen idag, eller blir det "CA och company" med en aggressiv Alexander Hedlund som får onda blickar på sig från halva motståndarlaget, eller varför inte den tredje formationen som fått ett rykte om sig av att kommentatorerna inte kan särskilja på backarna från forwardsen?

På tal om formationer och prestationer... I matchen mot Sirius kändes det inte helt lätt att välja ut en spelare som presterade bäst i Dalen. Det kändes som en ganska ryckig match prestationsmässigt där Dalen aldrig riktigt fick till ett optimalt flyt och där ingen spelare verkligen kändes helt igen matchen igenom. Däremot stack Dalens tredje formation definitivt ut vad gällde att ta sig igenom både tajt försvar och en storspelande Pettersson hos Sirius och var det någon som höll på att ge Dalen en chans att äta sig in i matchen när det kändes som mest hopplöst var det Sebastian Degeryd som har en förmåga att göra mål på små ytor. En annan trevlig detalj var även att Anton Ahlbäck gjorde sitt första SSL-mål!

Slutligen, om vi som följer Dalen ska ta med oss någonting från denna match så får det möjligen i slutändan bli känslan av att Dalen faktiskt kan så mycket bättre än vad de fick ut under gårdagens match och att mycket av rosten som lagts på från uppehållet sannolikt nöttes bort mot Sirius vassa försvarsmur, samt att vi får blicka fram emot en intressant vårsäsong! Kämpa på Dalen!