Tankar om IBK Dalen dam inför säsongen 2019/20

28 augusti 2019 17:00
KämpaDalen

Jag delar i bloggen med mig av några av mina tankar kring Dalens SSL-lag på damsidan inför den kommande säsongen och tittar närmare på målvaktssidan, backsidan och forwardssidan utifrån delar av de förändringar som skett i laguppställningarna föregående säsong jämfört med den kommande säsongen. Finns det några styrkor eller frågetecken och vad är egentligen en rimlig målsättning för IBK Dalen den kommande säsongen?


När det nu återstår blott några veckor till IBK Dalens första match i svenska superligan för säsongen känner jag att det är på sin plats att börja titta närmare på vilka förändringar som skett i laget sedan föregående säsong. När det nu dessutom börjat florera en del tippningar av tabeller och annat i sociala medier känns det förstås lite extra aktuellt att ställa mig frågan - har laget blivit starkare eller svagare på pappret?

Jag har nu följt laget under några säsonger i följd och jag tycker mig skönja ett visst mönster: laget genomgår ganska stora förändringar för varje säsong som går. En uppenbar utmaning för Dalen är och har återkommande varit att få behålla en stark stomme att bygga laget runt och denna säsong är inget undantag, men trots detta finner jag saker att glädjas över när jag ska försöka summera Dalen inför den kommande säsongen. Jag hoppas bara att jag med hjälp av iBIS och mina anteckningar under "silly season" lyckats notera alla förändringar som hänt de senaste månaderna...

Spelare som lämnar
På minussidan har jag noterat ett antal spelare som lämnat Dalen sedan föregående säsong: Sandra Törnqvist (center) Jessica Lidberg (forward) Frida Eriksson (forward) Wilma Johansson (forward) Sara Wilhelmsson (back) Natalie Hjertberg (back) Elin Bernhardsson (back)

Centersidan
Om jag ska försöka mig på någon slags analys vad detta inneburit för laget skulle jag börja med att konstatera att Dalen drabbats av betydande förändringar både på backsidan och på forwardssidan. Sandra Törnqvist lämnade Dalen för spel i Rönnby efter att ha gjort en mycket bra säsong som center i Dalen där hon visade fina kvaliteter både i anfallsspelet och i försvaret. Törnqvist var en given center och detta innebär förstås att någon behöver fylla tomrummet som Sandra lämnar efter sig.

Forwardssidan
Wilma Johansson som nu värvats till Endre kom in i Dalen under den pågående säsongen via lån från RIG Umeå och satte nivån direkt genom att bidra med både poäng och ett imponerande spelsinne som gav Dalens offensiva spel en extra nivå. Tillsammans med den mycket skicklige Frida Eriksson stod Johansson för en väsentlig del av Dalens mål och poäng under säsongen och att Dalen numera får klara sig utan dem båda innebär förstås att jag ställer mig frågan – hur kommer detta påverka Dalens offensiva spel den kommande säsongen? Jag får anledning att återkomma till detta.

Backsidan
Backsidan kan dock möjligen vara den svårast drabbade positionen i laget där framför allt valet av Natalie Hjertberg att lämna Umeå för spel i Sirius sannolikt får störst konsekvenser för Dalen. Hjertberg är en ung och otroligt skicklig spelare som likt nämnde Johansson bidrog till att höja lagets nivå på flera plan, inte minst med fina offensiva kvaliteter och fart, men framför allt var min känsla att Hjertberg skulle kunna blivit en nyckelspelare för Dalen att bygga laget runt. Jag kan inte heller blunda för att den mycket rutinerade och imponerat kylige Sara Wilhelmsson lämnar svårfyllda skor efter sig.

På backsidan kommer rutinerade spelare som Ellen Berglund och Linn Mikaelsson sannolikt behöva dra ett stort lass – men visst är det lustigt ändå. Berglund, blott 20 år gammal, går in för sin tredje säsong i svenska superligan och det känns ändå helt naturligt att beskriva henne som en rutinerad spelare. Det är inte första gången jag säger det, men jag har imponerats över hur Berglund bara vuxit mer och mer under de två senaste säsongerna och jag håller henne som sagt tillsammans med nämnde Mikaelsson som en spelare som sannolikt kommer behöva agera förebild för Dalens backsida. När jag diskuterade detta hemma med Maria sa hon tvärsäkert att "Dalen är otroligt skickliga på att ta fram bra backar, du kommer få se", men jag måste säga att jag trots detta är nervös över denna del i Dalens lagbygge. Jag hoppas dock kunna stilla denna nervositet något under Scandic Cup...

Målvakts- och ledarsidan
Såvitt jag kunnat avgöra är ledarsidan intakt sedan föregående säsong och Dalen har även fortsättningsvis en av seriens bästa målvakter i Matilda Wirthig och har även en kompetent andra målvakt i Amie Nilsson. Här har vi också två av de stora styrkorna i Dalen som jag ska gå in lite närmare på nedan.

Spelare som anslutit till Dalen
Som jag nämnde ovan har en av de stora utmaningarna för Dalen varit att kunna behålla spelare och bygga vidare på laget långsiktigt. Om vi tittar närmare på de spelare som Dalen värvat in sedan förra säsongen ser vi tidigt att Dalen huvudsakligen satsar på unga spelare. Det kom inte som en överraskning för min del: Dalen är i regel mycket duktiga på att hitta unga lovande spelare och utveckla dem vidare och Dalens nuvarande ledarstab känns minst sagt formad och sammansvetsad för just detta ändamål. Samtidigt har Dalen behållit och förlängt med flera viktiga spelare, både spelare under utveckling och mer erfarna spelare som kommer få ta ett stort ansvar den kommande säsongen om Dalen ska lyckas med målsättningen att nå ett slutspel.

På plussidan har jag noterat följande spelare (position, ålder enligt iBIS, tidigare lag): Jennifer Strandberg (målvakt, 19 år, IBF Dalen) Julia Näslund (back, 18 år, Örnsköldsvik) Isa Jonsson (back, 21 år, IKSU) Ida Hansson (back, 20 år, Hammarby/Vendelsö) Ida Sjölander (back, 19 år, RIG Umeå) Elina Hirvi (forward, 19 år, Örnsköldsvik) Caroline Hansen (forward, 28 år, Linköping) Emma Bäcklund (forward, 17 år, Kågedalens IF)

Övergripande kring nyförvärven
Min initiala känsla när jag ser över de värvningar Dalen gjort är som sagt att det huvudsakligen satsats på unga spelare vilka de sannolikt hoppas kunna utveckla vidare den kommande tiden. Jag måste erkänna att jag närt mycket starka förhoppningar om att en dag få återse Linnea Nylén i Dalen och jag passar på att utnyttja detta tillfälle till att beklaga mig lite över att det inte verkar ske. Jag kan endast gissa att Nylén valt att lägga innebandykarriären åt sidan efter att hon ådrog sig den mycket otäcka skadan i slutskedet av säsongen 2017/18, annars är det för mig helt ofattbart att ingen klubb jagat hennes signatur. Nåväl.

Vad gäller listan över nyförvärven har jag tyvärr inte tillräckligt bra koll på spelarna för att kunna uttala mig närmare ännu, men jag räknar med att få se dem spela en hel del under Scandic Cup som börjar idag och kan framöver komma att skriva en del om just detta. Om jag däremot ändå ska göra en sannolikt inte allt för långdragen gissning vågar jag tro att värvningen av Caroline Hansen inte bara syftat till att få in en spelare som bidrar med poäng i laget, utan även grundats mycket på att få in viktig rutin i Dalens relativt unga lag. Till stöd för detta antagande från min sida vill jag åberopa att Hansen redan förärats med en assisterande lagkaptenroll i laget vilket hon delar med Linn Mikaelsson och Matilda Wirthig. Lagkapten för den kommande säsongen är Clara Forssén, en spelare som visat gång efter annan att hon har ett otroligt starkt psyke på planen och som spontant känns som ett mycket bra val. Hennes tankar kring detta kan ni läsa närmare i inlägget publicerat av Maria Hagberg här.

Jakten på de försvunna poängen
Jag lovade att återkomma till frågan om vilka spelare som ska säkerställa att poängen kasseras in nu när två av Dalens bästa poängspelare lämnat inför den kommande säsongen. Om jag ska vara optimistisk vill jag börja med att förtydliga att det sannolikt inte innebär den stora förändringen för Dalen som det ursprungligen kan upplevas att Frida Eriksson valt att lägga klubban på hyllan. Förstå mig helt rätt här, om Eriksson kunde spela utan skador, sjukdomar och utan svårigheter att få ihop tiden som krävs för att kunna spela på heltid – då hade detta varit en mycket stor förändring för Dalen, men på grund av just dessa skäl fick Dalen till stor del försöka klara sig utan att kunna förlita sig på denne mycket skicklige målskytt. Vad är positivt i detta då? Jo, det innebär förstås att det finns mycket potential i det lag Dalen har kvar till den kommande säsongen och jag ska kortfattat nämna några faktorer här som ger mig goda känslor inför hösten, vintern och våren som är på väg och varför jag i detta avseende inte känner mig lika orolig som jag har gjort!

Till att börja med har Dalens bästa poängspelare från föregående säsong, Camilla Lundin, mycket glädjande valt att fortsätta i Dalen! Om kemin stämmer i Lundins formation räknar jag med att hon kommer bidra med både fina mål och passningar framöver. Lägg härutöver till att tvåan i den interna poängligan, Amanda Skyltbäck är kvar och att hennes syster Anna Skyltbäck äntligen är tillbaka från den svåra skadan hon ådrog sig under den förrförra säsongen där hon före skadan visade prov på stor skicklighet och ett riktigt imponerande målsinne! Skyltbäck kommer med andra ord bli ett namn att räkna med i poängprotokollen framöver!

Vidare har Dalen mycket fin potential i ett flertal spelare vilket sannolikt kan komma att visa sig ännu mer framöver. Nämnda Ellen Berglund har fina offensiva kvaliteter från hennes backplats och har visat prov på att kunna pricka mål med hennes säkra skott när tillfället dyker upp. Alva Nybjörk är en spelare jag inte tror att stora delar av svenska superligan fått upp ögonen för riktigt ännu, men det är nog bara en tidsfråga. När nervositeten av att spela i innebandyns högsta liga har lagt sig helt kommer Alva inte bara att fortsätta skickligt skapa chanserna – hon kommer även förvalta dem! Och vad gäller ämnet potential finns självklart skäl att nämna Victoria Ström. Uttrycket "rivig spelare" som användes av tidigare tränarduon Claes Bredemo och Christer Jernberg har liksom etsat sig fast hos mig, eftersom det passar så bra just till att beskriva Ström som spelare. Ström gjorde en godkänd säsong den föregående säsongen med Dalen, men jag tror att hennes starka vilja och rivighet kan och behöver få ännu mer utrymme. Känslan är att det finns mer att hämta av Ström!

En rimlig målsättning för Dalen?
Jag ska slutligen försöka att utifrån mina känslor och tankar sammanfatta Dalens utgångsläge inför den kommande säsongen jämfört med den föregående säsongen, samt försöka sätta upp en rimlig målsättning för laget som jag ser det utifrån detta. Det är förstås svårt att göra någon grundlig uppskattning utan att ha sett mycket av nyförvärven, men kommer förstås att få anledning att återkomma till detta under säsongen.

Dalen har övergripande genomgått ett antal förändringar på spelarsidan vilka på pappret innebär att backsidan sannolikt blivit svagare och något mer sårbar än vad den var föregående säsong och detta får med andra ord bli ett av frågetecknen för mig. Här kommer det vara viktigt att hitta bra kemi i de sannolikt nya backparen, men ska jag se något positivt i förändringarna innebär det förstås att utrymme lämnas för nya konstellationer och spelare att ta för sig på planen.

Forwardsidan får sett till helheten ses som relativt oförändrad i potentiell slagkraft, men här lyfter jag dock ett varningens finger i viss reservation över det faktum att spelare som Frida Eriksson och Wilma Johansson förvisso med total säkerhet bidrog med mycket varje minut de spelade och sannolikt skulle göra det även en kommande säsong, medan det i nuläget är oklart om Anna Skyltbäck kommer hitta tillbaka till den tidigare formen hon hade före skadan, eller om nyförvärvet Caroline Hansen hittar rätt i Dalen tidigt. Sett till den potentialen som finns i laget, däribland hos några nämnda spelare ovan, finns det dock utrymme för att ha minst lika mycket offensiv kraft i laget den kommande säsongen som Dalen hade den föregående säsongen och kanske rentav ännu mer beroende på hur spelarna i laget utvecklas. Jag vill nog ändå sätta ett litet frågetecken på forwardssidan där jag är spänd på att få se vilka spelare som kommer mer varaktigt agera centrar utöver Amanda Skyltbäck.

Dalens målvaktssida med landslagsmålvakten Matilda Wirthig är kanske lagets största styrka tillsammans med en bred ledarsida med mycket kunskap. Sammantaget är det en självklarhet för mig att Dalen ska sikta på att ta sig till ett slutspel, men vägen dit kommer att bli svår och jag tror att det mycket väl kommer kunna bli en kamp på gränsen precis som det varit de senaste två säsongerna. Vad kommer krävas för att nå hela vägen? Det återstår att se... Utmaningen blir som alltid att få ut så mycket som möjligt av varje enskild spelare och ur laget som helhet över tid, likväl som att förhoppningsvis slippa skador och sjukdomar.