Grattis till slutspelsplatsen – Dalens herrar! Ett inlägg om nyckelspelare, väglag och utrymme för nya stjärnor

10 mars 2019 21:05
KämpaDalen

I och med vinsten på hemmaplan mot Helsingborg blev IBK Dalens herrar ikväll äntligen klara för slutspel med en omgång kvar att spela innan den ordinarie säsongen skrivs in i historieböckerna. Dagens inlägg handlar framför allt om Dalens form inför slutspelet, om nyckelspelarna som ska göra det och om möjligheten för nya stjärnor att upptäckas.


I och med vinsten mot Helsingborg idag (3-1) är IBK Dalens herrar helt klara för slutspel – stort grattis Dalen! Nu återstår det en omgång av herrarnas svenska superliga och om vi ska leta efter lite spänning inför sista omgången så kan Dalen sikta hela vägen mot en femteplacering i tabellen! Även om det inte finns någon som helst möjlighet för Dalen att nå en placering i tabellens topp fyra och därmed vinna en hemmaplansfördel, står ändå lite ära och så vidare på spel vad gäller slutplaceringar i tabellen. Även om det i det stora hela kanske spelar föga roll så tycker jag för egen del ofta om att hitta något lite extra att hoppas på och nörda ner mig i. För eventuella likasinnade går jag därför igenom förutsättningarna för att Dalen ska kunna klättra i tabellen och cementera sin plats högre upp i tabellen när den ordinarie säsongen fastställs nedan. Dessa är följande:

Höllviken – Dalen
Vinst och minst två poäng krävs för att Dalen som spelar borta i säsongens sista match i teorin ska kunna gå om Pixbo eller Växjö. Det förutsätter dock dessutom att resultaten i några andra matcher går Dalens väg. Jag tänkte som kortast gå igenom även dem matcherna för att eventuella läsare som är lika nördigt intresserade som jag är ska kunna följa med i även de mindre sakerna som står på spel.

Om Höllviken söker motivation för att gå för seger är det antagligen för att (1) säkerställa att Höllviken slutar på en högre tabellplacering än Skånerivalen Helsingborg och (2) för att Johannes Wilhelmsson ska avsluta säsongen genom att ta hem poängligan där han för närvarande ligger fem poäng före tvåan Alexander Galante Carlström. Med tanke på att Helsingborg ligger tre poäng efter Höllviken och behöver hämta ikapp en sisådär 30+ mål känns det dock ganska klart att Höllviken är det bästa laget i Skåne på herrsidan denna säsong – stort grattis Höllviken! Frågan är väl egentligen bara hur många spelminuter Johannes Wilhelmsson kommer få i säsongens sista match... 50+?

Sirius – Växjö
Snacka om att Sirius har allt att vinna när de går in för vad som kan bli den absolut sista matchen för säsongen på hemmaplan mot Växjö. Sirius vars form pekat mestadels uppåt mot slutet av säsongen riskerar nämligen att bli omsprungna i sista omgången vid en eventuell förlust av ett hungrigt jagande Jönköping som möter bottenlaget Örebro i sista omgången. Örebro som redan är klara för degradering till nästa säsong. Personligen ser jag gärna att Sirius vinner mot Växjö och säkrar slutspelsplatsen – det bäddar mycket fint för en intressant kvartsfinalserie mellan Storvreta och Sirius med derbyn och publikstöd i varenda match.

Mullsjö – Pixbo
Om något av lagen har något att spela för är det Mullsjö som annars riskerar att förlora tredjeplatsen till Linköping som möter Falun i sista omgången. Målskillnaden lagen emellan är ingen trygghet och Mullsjö behöver minst två poäng för att hålla Linköping tryggt bakom sig. Mullsjö har med andra ord fördelen med tanke på tabelläge och motstånd, men Linköping är ett skickligt lag som säkerligen gärna kniper tredjeplatsen från Mullsjö för att på så sätt också få möjligheten att välja sitt motstånd i slutändan. Samtidigt ska inte Pixbo underskattas, ett Pixbo som känns betydligt mer fysiska än vad de gjort tidigare och som har en del spännande spetsspelare i laget.

Dalens form inför slutspelet?
Tja... ärligt talat känns det nästan lite typiskt för Dalen att gå in i slutspel med en form som inte direkt sprudlar av självförtroende. Vi har sett det förr. Dalen hade för en tid sedan ett mycket bra läge att gå för hemmaplansfördelen, men har tappat poäng i ett antal matcher där de sannolikt borde ha tagit poäng sett till lagets faktiska kvaliteter. Orsaken till de förlorade poängen tillskriver jag helt och hållet Dalens ojämnhet. I regel en usel period som förstört en hel match där Dalen i övrigt ändå varit bra eller rentav riktigt bra och det i slutändan blivit nästan förvånansvärt jämnt (jämför hemmamatchen mot Linköping senast).

Nyckelspelarna
Det finns samtidigt flera faktorer som talar för Dalen inför slutspelet. Den mest uppenbara är givetvis Dalens tre nyckelspelare, de som leder Dalen framåt match efter match och som så många gånger varit den avgörande skillnaden mellan poäng och inga poäng: Ketil Kronberg, Jonas Svahn och Måns Parsjö-Tegnér.

Månstret
Om Dalens form varit ojämn vågar jag påstå att Parsjö-Tegnérs form varit raka motsatsen. Måns har en lägsta nivå som är så hög att det egentligen är rätt ofattbart. Det är liksom på den där nivån att du som åskådare blir förvånad när Måns inte gör en omöjlig räddning i någon situation som för andra målvakter skulle klassas som otagbar – en konsekvens av att vi blivit bortskämda med att ha världens bästa målvakt på hemmaplan och sett sådana omöjliga räddningar många gånger i Umeå...

Fällkniven?
Ja alltså, inte den roligaste liknelsen, men får han bara mer och mer funktioner inbyggda i sin arsenal – Jonas Svahn? Förutom att han är erkänt snabb och skicklig på att hantera bollen i farten dessutom, har han även börjat bjuda på (fina) slagskott och backhandknackar och är inte längre rädd för att gå på egna avslut när han får chansen. Lägg till att Jonas på senaste tiden haft en aura omkring sig som liknar den han hade inför att han gick in i VM. Det är liksom utstrålningen av en självklar bestämdhet med vilken han med hårt arbete och oerhörd skicklig går in i situationer med precision och spelsinne och det känns bara så självklart för mig att Jonas Svahn är en av seriens bästa spelare. Svahn är en av Dalens nyckelspelare och för att Dalen ska lyckas i slutspelet kommer det krävas att Jonas fortsätter använda alla de funktionerna han samlat på sig under säsongen!

Kungen
Rubriken syftar förstås på Ketil Kronberg. Ord är egentligen överflödiga, men ja jisses om jag ska skriva om spelare som leder sina lag föredömligt är Ketil högst upp på listan! När matcher behöver det som allra mest, någon som kliver fram och inte viker en centimeter, är Kronberg alltid där och redo att ta täten för sitt Dalen. Vägen till en eventuell SM-final är visserligen asfalterad med den typen av matcher och situationer, men det är ett väglag som kung Ketil trivs bra på.

Nya stjärnor
Slutligen finns en känsla i årets upplaga av Dalen som ger mig hopp om att få se nya nyckelspelare växa fram och ta plats. Tag till exempel Alexander Hedlund som är en spelare som tagit stora kliv framåt denna säsong och som trivs och rentav frodas i en något hårdare miljö med mycket kamp ute på planen. Eller Sebastian Degeryd som vuxit allt mer ju längre säsongen fortskridit, med styrkor i både närkamper och passningsspel, kryddat med ett lurigt och fint dragskott.

I slutspelet hoppas jag även få se mer av Johan Larssons härliga energi och Mattias Wallgrens orubbliga lugn. Jag vill se Daniel Sonidsson fortsätta växa och växa (vilken utveckling han gjort denna säsong alltså!) och att Mattias Ljunggren fortsätter vara tryggheten själv i försvaret och att han fortsätter avlossa slagskotten. Jag vill se Viktor Nystedt lura upp motståndare på läktaren och varför inte båga in ett eller annat skott i bortre krysset? Slutligen vill jag se duracellkaninen Jacob Mäkeläinen prova på slutspelsinnebandy – i slutspel finns det utrymme för nya stjärnor att upptäckas!

Stort grattis igen till slutspelsplatsen, IBK Dalen! Nu gör vi som Ketil Kronberg och kliver fram, viker inte en centimeter – hela vägen till SM-guldet!

#KämpaDalen