03 Mar 1 match

Tung förlust i Derbyt

21 januari 2018 21:55
ssl herr

Nerver, Derby, över 1500 i publiken och en jämn match. Det var vad som serverades i Umeå Energi Arena. Med Dalenögon mätt hade det kunnat sluta bättre dock när Thoréngruppen vann på övertid.

Första perioden inleddes i ganska makligt tempo, Dalen har ett par chanser under de första minuterna men ingen som är riktigt vass. Det märks i båda lagen att det finns derbynerver. Passningar som går lite snett, bollar som missas etc. 13:45 kan Dalen ta ledningen i power play, Patrik Rokka skickar en vass diagonalpassning tvärs över planen till Ketil Kronberg som klipper in bollen bakom Erik Ställ i Thorens mål. Endast knappa minuten senare kvitterar Thoren i en snabb kontring där Adam Hanson står för assist och Simon Sundtröm kan skjuta in bollen på en meters avstånd från en vilt kämpande Måns Parsjö-Tegner i Dalens mål. Skotten i första perioden blev 4-5 till gästernas fördel och kanske inte direkt en publikfriande period med ganska tillknäppt spel från båda lagen men där Dalen är det spelförande laget.

Andra perioden hann bli 5.20 gammal när Thorengruppen tar ledningen Darius Pedersen är sist på bollen och Daniel Hernandez står för assist när Thoren kommer i en kontring, Dalens försvar fick så när tag på bollen men i tappar den igen. I övergit ser vi en likartad spelbild med storspel från båda målvakterna där Dalens spelare kanske gör Ställ i Thorenburen onödigt bra genom att inte få honom i sidledsförflyttning innan man kommer till avslut. Skotten i andra perioden blev 7 lika.

Tredje perioden är det mer liv och rörelse på planen, dalen försöker växla upp i tempo medan Thoren verkar vilja dra ned tempot utom när de har möjlighet att kontra. Måns i Dalenmålet fick göra några klart avancerad räddningar och Dalens försvar jobbar hårt och bra. 6.26 in i perioden för så hemmapibilken möjlighet att på riktigt hälsa FRedrik Edholm tillbaka till SSL efter skada när han får sätta Dalens kvittering till 2-2 på passning från Lukas Harnesk ett både snyggt och viktigt mål. Trots en skottstatisktik i tredje perioden på 11-4 lyckas inte Dalen avgöra matchen och det blir Sudden Death med fyra spelare i varje lag. Förlängningen hann dock inte bli mer än 1.28 lång innan Thorengruppens Tobias Bergfors kan avgöra med en snabb spelvändning där Dalens försvar hamnade lite på hälarna. Assist på målet kom från Adam Kimström. Skotten i förlängningen blev 1-1 och totalt blev det 23-17 i skott.

Det är alltid tungt att förlora ett derby, men det är extra tungt att göra det när poängen är så viktiga som de är just nu. Det är också tungt när man är det spelförande laget, när man vinner skottstatistiken och när man har ett flertal avslut som är så nära att man nästan kan smaka målet. Jag hoppas att killarna kan skaka av sig det här snabbt och ta nya tag mot Örebro på bortaplan på onsdag den 24:e januari. Nästa hemmamatch blir inte förrän 11:e februari då det är landslagsuppehåll efter detta.

Dagens positiva är att se Fredrik Edholm tillbaka på planen, ett mål, utsedd tillsammans med Erik Ställ i Thoens mål till matchens hjälte och i mina ögon känns det som en snabbare Edholm som också tar för sig med en större tyngd i närkamperna. Det är lovande för framtiden. Att se stabiliteten i Lukas Harnesk och Mattias Ljunggren defensivspel ligger också på listan över kvällens positiva. Vad som saknas är lite mer skärpa i avsluten, lite lugn och ro bland femmorna så killarna hittar varandra på planen och modet till att ta fler avslut.

För mer statistik från dagens match rekommenderar jag innebandy.seför bilder från dagens match titta in på vår Facebooksida och för highlights från matchen ta en titt på DalenTV.com

Väl mött igen till nästa hemmamatch i februari. Text: Ulrika Nordin Bild: Magnus Andersson