IBF Dalen – Sundsvall FBC (10-5): En smakstart på året, en lyckad duo och ninjan

5 januari 2019 18:02
KämpaDalen

När IBF Dalen tog emot serieledande Sundsvall FBC i Nya Musköten var revanschlustan stor hos hemmalaget som tog en imponerande seger och inledde året på bästa möjliga sätt. I dagens inlägg läser ni mer om smakstarten, en lyckad duo och om ninjan och en del annat!


Inledningen på det nya året kunde väl knappast ha börjat bättre för IBF Dalen som tog emot serieledaren Sundsvall FBC och tog en övertygande seger mot ett av få lag som slog Dalen under den inledande halvan av säsongen och därmed klättrade allra högst upp i tabellen. Det har säkerligen funnits en hel del känsla av att vilja revanschera sig efter senaste bortamötet mot just Sundsvall och det rådde ingen tvekan om att Dalen var det bättre laget idag.

Med en stekhet Tobias "ninjan" Svensson i målet som motade bort bollar både med kattlika handreflexer, orädda huvudräddningar eller ninjasparkar(!) och ett försvarsspel som var långt ifrån det vi sett tidigare under säsongen var Dalen mycket nära på att gå in i den tredje perioden med en 5-0-ledning, men Sundsvall lyckades på ett frislag spräcka Tobias nolla med ynka sekunder kvar av andra perioden. Oavsett vilket ska både Tobias Svensson och hela Dalens försvar ha en riktig eloge idag! På läktaren hyllade Maria och jag bland annat Tobias Gustafsson som har en uppåtgående kurva och bara känns bättre och piggare för varje match som går, härligt! Receptet för Dalens försvar var annars uppoffrande försvarsspel och skottäck och då blir det ingen välsmakande bjudning för motståndarlaget direkt! Det var också tacksamt att se Dalen snabbt rycka upp sig efter de byten där spelare blev stillastående och det kändes verkligen som om det fanns en god känsla i luften från hela laget, hela matchen.

Dalen som saknade ett antal spelare (bland annat William Holmlund och Marcus Eliasson) ställde upp med tre formationer där det knappast gick att blunda för hur dominanta och framgångsrika förstafemman var i matchen. När Sundsvall påbörjade upphämtningen i tredje perioden och gjorde två snabba mål och matchen började väga över till något det där osäkra stadiet där vad som helst kan hända, var det just Dalens första formation med Christoffer Dahl, Jacob Mäkeläinen och Samuel Nejdsäter i spetsen som satte tre mål under drygt fyra minuter och tog tillbaka taktpinnen helt till Dalen igen. En otroligt viktig sekvens i matchen och en formation som måste lyftas fram!

Kaffe + godbit
Här finns det så mycket jag kan skriva och de förtjänar alla tre så mycket beröm, Dahl, Mäkeläinen och Nejdsäter, men om jag ska försöka hålla mig inom några slags rimliga gränser vill jag börja med att nämna hur fantastiskt roligt det var att se Dahl och Mäkeläinen spela ihop och få den där fullträffen som vi alla säkerligen tänker att de ska kunna få också. För visst känns de båda som en klockren duo egentligen, lite som kaffe med en godbit?

Jacob som med (omänskligt) hårt arbete, viljestyrka och fart med sköna inslag av teknik fångar upp bollar, täcker skott och levererar giftiga spelvändningar där både Nejdsäter och Dahl fanns på varsin kant redo att förvalta. Jacob själv förklarade efter matchen att bollen i regel lades över på vänsterkanten och Dahl, vilket berodde på att det är lättare för honom som rightare att slå bollen dit, men att han lika gärna kunde ha spelat över bollen till högerkanten och Nejdsäter som hängde med riktigt bra. Christoffer Dahl har å andra sidan med sin långa räckvidd, långa löpsteg och fina teknik inte bara en förmåga att få med sig bollarna förbi alla hinder – han är dessutom extremt skicklig på att förvalta chanserna när han väl får eller skapar dem!

Fick chansen och tog den
Lägg härtill Samuel Nejdsäter som fick förtroendet att spela i förstalinan idag och på vilket sätt han tackade för förtroendet! Jag har skrivit om det förut, men han har en imponerande teknik och jag gillar verkligen hur han både ser och vågar ta chanserna när de kommer, vilket jag tolkar som att han har en god speluppfattning. Nejdsäter fungerade som ett mycket bra komplement till övriga spelare i formationen och trots att han inte spelat mycket med dem tidigare kändes det verkligen som en fin harmoni mellan spelarna där Samuel smälte in riktigt bra.

Jag och Maria pratade bland annat på läktaren om det kändes som om Nejdsäter kunde smyga omkring ute på planen och skapa chanser nästan utan att Sundsvall upptäckte det förrän det var för sent och en sådan situation som uppstod var bland annat när Samuel gjorde Dalens femte mål i matchen. När möjligheten uppstod tog Nejdsäter chansen att smyga uppåt i banan medan Sundsvall gick bort sig lite i anfallet och kunde signalera åt Dahl att göra en lång passning och när friläget uppstod till följd av förarbetet förvaltade Samuel den snyggt.

Jag vill förresten passa på att nämna att vi gjorde intervjuer med både Samuel Nejdsäter och Christoffer Dahl och Jacob Mäkeläinen som vi kommer att släppa framöver, men vi har dock i skrivande stund inte bestämt riktigt när ännu. Jag hoppas att ni håller utkik efter det! Mer information hittar ni om ni följer @Dalenpodden via instagram, eller mig via twitter @Sundanthony.

Det syntes inte i poängprotokollet...
... men jag måste ändå nämna det. Vidar Mårtenssons passningar! Alltså, några av passningarna han levererade idag förtjänade verkligen att skrivas in i protokollet och det ger en spännande dimension när Vidar kan växla mellan smörpassningar och snajperdragskott. Utmaningen som jag ser det blir egentligen bara att hitta en bra balans mellan de båda. Jag blev dock glad för Vidars skull när han kunde sätta dit Dalens nionde mål – det hade inte känts rätt att han skulle gå poänglös från matchen!

Ungdomarna
Slutligen ville jag bara kort nämna något om Dalens tredjeformation som idag hade en genomsnittsålder på 19 år (om jag utgår från uppgifterna i iBIS) och bestod av Elliot Forsgren, Oliver Bodén, Oskar Johansson, Andreas Bäckström och Daniel Vikström. Jag gillade den energi som fanns i formationen och det kändes verkligen som om alla tog uppgiften att ta sig an serieledaren på fullaste allvar. För säkerhets skull gick Dalen ner på formationerna när Sundsvall väl började ta ikapp i början av tredje perioden, men Dalens tredjefemma som därmed bänkades ska vara nöjda med insatsen.

Daniel Vikström gjorde för övrigt ett bra jobb när han klev upp från sin sedvanliga backposition och axlade rollen som center. Det var även svårt att missa Elliot Forsgrens sköna utstrålning av självförtroende på planen, en sån där härligt visad respektlöshet mot motståndarna utan att ta onödiga risker eller göra något överilat. Jag gillar det!