Söndag
10 Mar 1 match
Lördag
16 Mar 1 match

Karlstad – IBK Dalen (2-8, SSL dam): Slutspurten, spelare tillbaka och två som imponerar

9 februari 2019 15:00
KämpaDalen

Slutspelsjakten tätnar i damernas svenska superliga och kampen är som allra jämnast mellan Malmö och Dalen - två lag som varit i en identisk situation tidigare där det dock var Malmö som drog det längre strået. Med viktiga poäng på spel reste Umeålaget hela vägen ner till Karlstad för att ta upp kampen på allvar: nu börjar slutspurten!

Förutsättningarna inför dagens match? Jag tittar förstås nästan uteslutande mot slutspelsstrecket och vad som händer därikring: Malmö, Dalen och Karlstad på 19, 19 respektive 13 poäng på lika antal spelade matcher där det alltså var målskillnad som skiljde Dalen och Malmö åt. Dalen som gått poänglösa ett antal matcher i rad nu, har spelat mot idel tuffa motstånd i den högre delen av tabellen och det är väl egentligen nu den riktiga slutspurten ska göras för att knipa den sista slutspelsplatsen. Nu återstår förutom IKSU och Kais Mora i princip bara motstånd som Dalen ska kunna slå – men det är en sak att vara bra nog i teorin för att kunna vinna matcher, det är nu det gäller för Dalen!

Samtidigt som Dalen blickar uppåt har Malmö sannolikt siktet inställt på att göra allt de kan för att hålla Dalen bakom sig och därmed förankra sin plats till slutspelet. Och det var just Malmö som snöpligt plockade slutspelsplatsen före Dalen föregående säsong vilket förstås är en extra krydda i sammanhanget. Kan Dalen ta revansch på Malmö?

Karlstad – IBK Dalen (2-8)
Med Frida Eriksson tillbaka på planen var det inte bara glädjande utan också passande på något sätt att det var just hon som fick inleda målskyttet i matchen. Efter ett framspel som ska signeras av både Sandra Törnqvist och Wilma Johansson där Törnqvist kvickt tog med sig bollen och drev den framåt tillsammans med Johansson nära bredvid sig kunde de driva bollen mellan sig och det var sedan Wilma som slog över bollen till Eriksson som knackade in den.

Och på tal om poängskickliga spelare som var tillbaka... Linn Mikaelsson var inte sen alls på att vaket och i full fart fånga upp en boll som låg farligt fri på Karlstads planhalva och slog sedan till med en mycket fin passning till Dalens poängbästa spelare Camilla Lundin som pricksäkert utökade Dalens ledning till 0-2. Lundin som varit borta ett tag på grund av ögonskadan hon ådrog sig efter att ha fått en boll i ögat under en träning(?). Dalen kunde sedan hålla tvåmålsledningen hela perioden ut, inte minst tack vare fina räddningar från Matilda Wirthig.

En matchavgörande period
När sedan matchens andra period drog igång kunde jag knappast ana att Dalen snart skulle utöka ledningen med hela fyra mål innan Karlstad till slut efter drygt 35 minuter spelade gjorde sitt första mål i matchen. Förutom ett Dalen som höll nere antalet misstag i matchen överlag bjöds vi som tittade också på en hel del fina mål och frågan var om inte Dalen säkrade vinsten i matchen där och då.

Redan första minuten i perioden satte Amanda Skyltbäck igång målskyttet när hon hur säkert som helst sköt in bollen som Camilla Lundin spelade över till henne. När Dalen sedan relativt tidigt i andra perioden fick möjlighet att spela numerärt överläge igen var det Wilma Johansson som gjorde målet med ett lågt skott vid bortre stolpen som gav Dalen fyramålsledningen i matchen. Camilla Lundin var dock inte nöjd där. Alva Nybjörk fångade upp en felpassning från en försvarande Karlstadsspelare bakom eget mål och spelade över den till Lundin som klev in och runt Karlstadsmålet och sköt tveklöst in den och gav Dalen en betryggande femmålsledning.

Höjdpunkten
Höjdpunkten från matchen får dock klart tillskrivas Wilma Johansson som bjöd på ett riktigt showmål när hon först fintade bort sin motståndare och därefter drog upp bollen högt i målet bakom Karlstads målvakt. Johansson som för övrigt lånades in från RIG Umeå eftersom vad jag förstått berodde på att hon är för bra för att spela och utvecklas i allsvenskan där RIG spelar till vardags och skolan därför gärna såg henne ges möjligheten att spela med ett lag i svenska superligan. Wilma valde Dalen och har fått ett stort förtroende i laget som hon tackat för genom att vara en viktig spelare i Dalens numerära överläge likväl som i Dalens anfallsspel där hon passat in mycket bra. Imponerande!

En avslutande period och reflektioner
Känslan var att om Karlstad skulle ha en chans att börja ta sig in i matchen var det viktigt för hemmalaget att göra tredje periodens första mål. Så blev det dock inte, i stället var det Sandra Törnqvist som utökade ledningen till 1-7 för Dalens del, assisterad av vad som måste varit matchens spelare i Dalen, Wilma Johansson. Trots att Karlstad sedan lyckades göra ett andra mål i matchen var det i slutändan Dalen som vann den tredje perioden också efter att Amanda Skyltbäck snyggt tog sig igenom Karlstadförsvaret och passade fram till Alva Nybjörk som gjorde Dalens andra mål i perioden och lagets totalt åttonde mål i matchen.

I övrigt kunde det väl knappast bli bättre än tre poäng och en målrik match för Dalens del. Känslan var också god överlag, Karlstad hölls till stor del undan från att skapa allt för farliga chanser och bjöds inte på så många misstag under matchen att ta vara på. Matilda Wirthig var lika bra som vi är vana vid att se henne och känns som en otrolig trygghet bakom försvaret, samtidigt som spelare som exempelvis Sandra Törnqvist imponerar när hon från sin centerposition tar stort ansvar i både försvaret och är en viktig kugge i spelvändningarna där hon antingen initierar spelvändningen själv eller placerar sig strategiskt så att hon kan vara bollplank till kedjekamraterna och på sätt hjälpa till med att driva upp bollen runt och förbi motståndare på planen effektivt.