Lördag
10 Okt 1 match
Söndag
11 Okt 1 match
Söndag
18 Okt 1 match
Söndag
25 Okt 2 matcher
Fredag
30 Okt 1 match
Söndag
01 Nov 2 matcher
Söndag
08 Nov 1 match
Lördag
14 Nov 1 match
Torsdag
19 Nov 1 match
Söndag
22 Nov 2 matcher
Torsdag
26 Nov 1 match
Söndag
29 Nov 2 matcher
Lördag
05 Dec 1 match
Söndag
13 Dec 2 matcher
Lördag
19 Dec 1 match
Söndag
20 Dec 1 match
Måndag
28 Dec 1 match
Söndag
03 Jan 1 match
Söndag
10 Jan 1 match
Tisdag
12 Jan 1 match
Lördag
16 Jan 1 match
Söndag
17 Jan 1 match
Lördag
23 Jan 1 match

Scandic Cup 2020 är igång och "slaget om Umeå"

27 augusti 2020 17:37
KämpaDalen

Jag passade på att skriva några korta tankar efter gårdagens match i herrarnas elitklass mellan Team Thorengruppen och IBK Dalen. Framför allt passade jag bara på att njuta av matchen, men några reflektioner finns det allt som oftast utrymme för. Håll till godo och missa inte att följa Scandic Cup!


Så är äntligen Scandic Cup igång och även om vi på grund av rådande omständigheter inte får vistas på plats för att följa matcherna är det dock tacksamt så att alla matcherna i alla fall sänds för en rimlig summa. Under gårdagen då cupen inleddes fick vi möjligheten att i elitklassen för herrar se matchen mellan hemmalaget Team Thorengruppen och gästerna IBK Dalen där resultatet slutligen skrevs till 5-8. För övrigt blev jag positivt överraskad över att det bjöds på kommentatorer under matchen och det hölls en trevlig nivå tycker jag. Gissningsvis bör kommentatorer möjligen undvika att använda sig av ironi under en sändning för att undvika missförstånd, men personligen uppskattade jag Andreas Carlboms underhållande ironiska kommentarer som bidrog positivt till en på flera sätt god och underhållande match.

"Slaget om Umeå"
Inför matchen hade det i innebandymedia snackats upp mötet en aning och kommentatorerna för sändningen använde flertalet gånger uttrycket "slaget om Umeå" under matchen. Jag skulle personligen inte vilja använda detta uttryck för en försäsongsmatch av så pass liten betydelse som matchen ändå innebar, men samtidigt är det alltid både nervöst och oerhört spännande att få se drabbningarna mellan Dalen och Thorengruppen. Det finns en del känslor de båda föreningarna emellan och även om jag knappast tror att någon ser en match som denna som något avgörande kvitto över vilket lag som utmärker sig som det bättre för den aktuella säsongen, står det åtminstone en del prestige på spel.

Det finns knappast underlag nog för några större analyser av hur väl rustade Dalen är inför den kommande säsongen baserat på en träningsmatch och i ärlighetens namn var jag egentligen bara så glad över att få se innebandy igen att jag mest satt och njöt samtidigt som jag försökte hålla ett litet extra öga på våra nyförvärv. Om jag ändå i vart fall skulle försöka summera matchen i svepande drag skulle jag beskriva det som en jämn match som bjöd på underhållning, med en del misstag från båda lagen och en del detaljer som behöver putsas på, givetvis. Samtidigt fanns en härlig frenesi och inlevelse hos många spelare och jag blev imponerad över hur fokuserade och hungriga exempelvis respektive lags målvakter, Måns Parsjö-Tegnér och Erik Ställ, var. Det hölls inte tillbaka och deras uppoffrande spel bidrog med hetta till en match som var förvånansvärt underhållande för att vara försäsong och spelas utan publik.

Trots ett ganska intensivt spel överlag, där framför allt Dalen skruvade upp tempot en hel del och Thorengruppen mötte upp det bra och stundtals straffade Dalen effektivt också, bjöd matchen samtidigt på en del ganska andefattiga power play-spel från båda lagen. Å andra sidan glänste box play-uppställningarna i de respektive lagen, vilket i alla fall vägde upp avsaknaden av spänning i special teams en del.

Under matchens två första perioder var Thorengruppen snäppet vassare än Dalen och det kändes som om de gjorde färre misstag, men i matchens tredje period höjde Dalen nivån några steg och kändes allt tryggare i sig själva och i sitt spel för varje minut som gick. Det blev samtidigt märkbart svårare för Thorengruppen i takt med detta att skaka om Dalen igen och det förvånade mig varken att målen började rulla in eller att Thorengruppen fick det allt svårare att ta tillbaka kontrollen i matchen. Dalen backade aldrig riktigt hemåt för att spela på ledningen och Thorengruppen kunde inte riktigt samla sig för en klassisk innebandyanstormning och det kändes mer komfortabelt än vad det kanske speglade matchen i sin helhet när slutsiffrorna skrevs till 5-8 i gästande Dalens favör.

Goda vibbar
Jag får för övrigt säkerligen anledning att återkomma till nyförvärven, antingen här i bloggen eller under kommande poddavsnitt tillsammans med Maria, men någon som knappast behöver mer tid på sig att visa upp sin form är Ketil Kronberg som var helt fantastiskt pigg! Det är förvisso ingen nyhet att den numera 40 år unge Ketil är i god form och spelar som om han vore sisådär 15 år yngre, men jag förvånades ändå över hur jäkla lätt han får det att se ut och jag vet inte någonting som gör mig lika optimistisk för den kommande säsongen som att få se Kronbergs skicklighet och hunger på planen!

Jag fick även goda vibbar av Jonas Landström som kämpade på väldigt bra och stundtals var hal som en ål för motståndarna, likväl som det alltid gör mig glad att se Ludwig Svenssons outtömliga energi. Noterade ni förresten Pär Forsmans slagskott? Det finns en liten anekdot där för den som är nyfiken, gå gärna in och lyssna på vår intervju med Forsman i Dalenpodden (finns på Spotify). Med risk för att missbruka uttrycket "hungrig" måste jag förstås även nämna Alexander Hedlund som alltid utstrålar en slags grinig hungrighet och som inte gjorde någon besviken igår när han både hungrigt och sådär härligt grinigt kämpade på och bjöd på tre fina mål också!

Skador och tråkiga besked
Tråkigt nog verkade det även så att Dalens John Stenström och Thorengruppens Lukas Harnesk olyckligt skadade sig under matchen. Jag såg tyvärr inte situationen med Stenström, men av kommentatorernas sammanfattning framkom att det såg ut att vara axelrelaterat. Förhoppningsvis mår de båda bra och är tillbaka i spel inom kort!

I övrigt var det ett antal spelare som inte spelade av olika skäl. Vi får säkert anledning att återkomma även till detta, men jag tror att många var nyfikna på att få se framför allt Jonas Svahn spela i Thorengruppen. Enligt uppgifterna från sändningen ska det dock ha varit en förkylning som hindrat Jonas från att spela igår. För Dalens del saknades bland annat Niclas Brohlin-Ljung, Sebastian Degeryd och Albin Carlsten.