Söndag
06 Okt 1 match
Tisdag
08 Okt 1 match
Söndag
13 Okt 2 matcher
Onsdag
16 Okt 1 match
Lördag
19 Okt 1 match
Torsdag
24 Okt 1 match
Söndag
27 Okt 2 matcher
Lördag
02 Nov 1 match
Söndag
03 Nov 1 match
Lördag
09 Nov 1 match
Lördag
16 Nov 1 match
Söndag
17 Nov 1 match
Torsdag
21 Nov 1 match
Fredag
22 Nov 1 match
Söndag
24 Nov 2 matcher
Torsdag
28 Nov 1 match
Söndag
01 Dec 1 match
Onsdag
04 Dec 1 match
Söndag
08 Dec 1 match
Torsdag
12 Dec 1 match
Onsdag
18 Dec 1 match
Söndag
22 Dec 1 match
Söndag
29 Dec 1 match
Lördag
04 Jan 1 match
Måndag
06 Jan 2 matcher

Tack för en underhållande säsong, IBF "Dirty" Dalen!

16 mars 2019 15:00
KämpaDalen

Med en blandning av vemod och nostalgisk glädje har jag försökt summera några av tankarna från IBF Dalens säsong i herrarnas division 1. Förutom några höjdpunkter från säsongen har delar jag med mig av en liten önskelista till IBK Dalen inför nästa säsong.


Det är med vemod jag konstaterar att säsongen nu är över för IBF Dalens herrar. Under säsongen har jag innerligt hoppats på och längtat till ett eventuellt kval, något vi dock vet inte kommer bli aktuellt sedan en tid tillbaka då Dalen meddelade att de kommer tacka nej till kval. Jag ska inte uppehålla mig vid det uteblivna kvalet, jag har berört ämnet i ett tidigare inlägg, däremot tänkte jag försöka summera säsongen kortfattat och skriva några avslutande rader om det profilrika laget som bjudit på mycket underhållning under säsongen som varit.

En underhållande säsong med IBF Dalen!
Det har alltid varit med spänd förtjusning vi tagit oss ner till IBF Dalens matcher – en förtjusning som består av att få se blandningen av unga, nya och för mig och Maria ofta okända spelare på väg uppåt i seriesystemet som får chansen att prova på spel i division ett och att få se lagets mer erfarna och för oss bekanta spelare som tar kliv framåt nästan från match till match. Tack IBF Dalen för ännu en mycket underhållande säsong! Ni är något extra!

Ja, det är något alldeles extra roligt med att få följa spelare över tid och se dem utvecklas. Det följer också oundvikligen med att personliga favoriter växer fram över tid och det är märkligt, men som supporter kan jag känna sådan glädje och stolthet när jag ser spelare som exempelvis Jacob Mäkeläinen som kämpat sig till chansen att ta plats i föreningens SSL-lag. Spelare som vunnit publikens hjärtan, inklusive mitt och Marias, och som förtjänat chansen att prova på spel i innebandyns finrum.

Jag läste även att Dalens Albin Carlsten, som tränat hela säsongen med IBK, men spelat med IBF ska få chansen att debutera i svenska superligan idag. Mycket roligt! Det är knappast en långsökt gissnings att Carlsten sannolikt kommer synas mer i laguppställningen i IBK den kommande säsongen. Och på tal om resan från IBF till IBK...

Från IBF till IBK – min önskelista (uppmaning) till IBK Dalen!
Jag tror att vi kommer få se fler spelare från IBF Dalen göra samma resa som Jacob på sikt och om jag får vara tidigt ute och göra några önskningar inför nästa säsong vill jag se att Christian Hjort och Urban Karlsson för en dialog med spelare som Christoffer Dahl (forward), Gustaf Hedström (back) och Vidar Mårtensson (forward) om möjligheten att få prova på träning och spel med IBK Dalen. Tre spelare med olika kvaliteter, men gemensamma nämnare i det faktum att de jobbar hårt på planen och alla har stora styrkor och spetskompetenser som jag tror skulle tillföra mycket till Dalens SSL-lag.

Christoffer Dahl har alltid imponerat stort på mig med hans förmåga att på något obegripligt sätt bryta sig loss från motståndare för att komma helt fri med bollen och med en kylighet som är få förunnat ta vara på alla chanser han får och skapar. Att Christoffer härutöver aldrig hänger med huvudet och låter eventuell uppgivenhet synas när en match är som allra mest fylld av motgångar visar bara för mig på en föredömlig inställning och attityd, likt Niclas Brolin-Ljung, som gör att han skulle passa väl in i IBK Dalen. Dahls attityd, skicklighet och förmåga att ta vara på chanserna gör honom redo för svenska superligan – ett "tre för ett"-erbjudande IBK Dalen inte har råd att gå miste om!

Gustaf Hedström har jag berömt vid åtskilliga tillfällen i bloggen och av samma skäl som han gör ett sådant stort avtryck i IBF Dalen vill jag se honom få ta chansen i svenska superligan! Hedström har kvaliteter som kan vända en match, jobbar ofta hårdast av alla på planen och är noggrann och effektiv i närkamper och försvarsspelet. Att Gustaf dessutom kan använda samma styrkor och råvilja till att som skjutsen ur en kanon bryta sig igenom och förbi motståndare och göra sig fri framför motståndarmålet i äkta Gustaf Rönnholm-anda visar bara ytterligare på hur användbara kvaliteter Hedström besitter! Jag är övertygad om att Gustaf Hedström är en back för framtiden i IBK Dalen och som mycket väl skulle kunna konkurrera om en plats i Dalens imponerande backuppsättning!

Vidar Mårtensson, eller Vidar långbåge som jag brukar kalla honom emellanåt, är en spelare vars bidrag till vilket lag som helst är tydligt: poäng! Om jag ska likna Mårtensson vid någon Dalenspelare får det nog vara en av mina personliga favoriter, Jim Johansson, förenade av deras otroliga dragskott. Jag vågar påstå att Vidars spetskompetenser gör att han sticker ut på ett sätt som bör göra honom väldigt intressant för IBK Dalen, men det faktumet att han dessutom under säsongen gått från att vara en spelare med ett helt otroligt och fruktat dragskott till en spelare med flera dimensioner som kan hota minst lika mycket genom att vara framspelare och någon som kan vinna bollar på mittplan och med imponerande kvickhet ta vara på chansen – ja, den utvecklingskurvan har gjort att jag gått från att överväga till att vara säker: jag vill se Vidar Mårtensson prova på spel med IBK Dalen till nästa säsong! Inspireras och ta lärdom av bland annat Daniel Sonidssons imponerande utveckling av att få spela med SSL-laget under säsongen och forma Vidar till en bra poängspelare för Dalen på sikt! Kan Vidar Mårtensson bli den spelare som kommer spänna långbågen i IBK Dalen nästa säsong?

Det känns för övrigt helt rätt av Dalen att fokusera på att utveckla och lyfta spelare från IBF till IBK och en viktig del av den satsningen är tränare Fabian Karlsten. Om ni inte redan gjort det, gå gärna in och lyssna på vår intervju med Fabian i Dalenpodden. Ni hittar den i gratisappen Soundcloud. Karlsten har ett stort intresse för att utveckla unga spelare och jag hoppas att vi får se honom fortsatt i Dalen även nästa säsong.

Övriga höjdpunkter
När jag blickar tillbaka till säsongen har jag några spontana höjdpunkter värda att nämnas, stora som små.

Gustaf Rönnholms imponerande högsta nivå är helt klart värd att nämna, en spelare som blir bättre av att vara lite grinig, men som måste hitta rätt nivå av grinighet för att vara som allra bäst! Har någon krigat till sig fler power play eller straffar än Rönnholm i Dalen? En annan spelare som knappast ska beskrivas som grinig, men däremot till publikens och vår stora förtjusning orsakat en hel del kaos i motståndarlagens försvar under säsongen var Linus Andersson som sannolikt borde utsetts till Dalens mest offensiva back när han många gånger som skjuten ur en kanon stormade över planen i en spelvändning eller i ett oväntat uppstick som skapade farliga chanser för Dalens del. Andersson som för närvarande förstärkt Visby och ska få spela kval till svenska superligan med Gotlandslaget, en riktigt tråkig förlust för Umeå, men roligt och välförtjänt för Linus förstås! Lycka till i kvalet!

Den självklarhet med vilken Marcus Eliasson klev in som junior och övertygade nog för att bli en given kugge både som center och i boxplayspelet. Imponerande! Och på tal om juniorer imponerades vi även av Samuel Nejdsäter som ofta spelade smart och har fin teknik, en spelare som visserligen fick sparsamt med speltid men som lär synas mer på planen längre fram.

Jonathan Larssons comeback nyligen var riktigt glädjande! Larsson, en spelare som till synes älskar att underhålla med sina bollkonster och zorro-moves! En annan spelare som gjorde uppehåll och comeback under säsongen var Magnus Enström, en spelare som Maria och jag alltid hållit lite extra på och som kännetecknas av att han alltid ger allt på planen. Enströms formationer brukar hitta varandra väldigt bra på planen och Magnus spelar en viktig roll i den harmonin!

På backsidan var Tobias Gustafssons stegrande kurva under säsongen något vi pratade om, jag och Maria, och som förtjänar att lyftas. Det blir spännande att se Tobias fortsatta utveckling till nästa säsong! Vi pratade även om ansvaret Andreas Bäckström många gånger tog på planen när han från sin backplats vägledde sina femmor som ofta bestod av diverse juniorer och unga spelare. Trots Bäckströms blygsamma ålder i sammanhanget gav vi honom smeknamnet "pappa Bäckström" just på grund av den ansvarsfullhet han utstrålade på planen under säsongen. Sedan går det ju inte att låta bli att nämna det riktigt fina skottet han har dessutom, Andreas!

Sist, men inte minst vill jag lyfta Tobias Svensson som gjort många kvicka ninjaliknande räddningar under säsongen! Jag kan inte ens räkna på en hand hur många gånger vi gått förbi motståndarnas omklädningsrum efter en vunnen hemmamatch under säsongen och jag hört hur spelare i motståndarlaget med öppen dörr ut mot korridoren där publiken rör sig gormat frustration om Dalens Svensson i målet. Ett beteende som visserligen är opassande, men som målvakt måste det ses som mer än godkänt betyg och en komplimang att lyckas väcka sådana känslor hos motståndarna när matchen är över. Själv har jag länge varit imponerad över Tobias kvaliteter och jag tror att vi på sikt kan komma att få se honom högre upp i seriesystemet och det får nog ses som en potentiell kandidat för en andramålvaktsroll i Dalen om IBK Dalens John Stiglund lockas till något annat lag (vilket inte känns helt osannolikt).

Tack för säsongen IBF Dalen!
Ja... det kommer nog fler inlägg eller poddar framöver med fokus på IBF Dalens herrar, sannolikt med fokus kring silly season och lagbygget inför nästa säsong. För denna gång får jag dock tacka IBF Dalen för den underhållande säsongen och jag vill samtidigt tacka alla er läsare som följt bloggen under säsongen! Det har även varit väldigt trevligt att prata med de av er som vi träffat på läktarna under säsongen – det är väldigt roligt att ni hör av er! Vi ses och hörs igen framöver!