Söndag
06 Okt 1 match
Tisdag
08 Okt 1 match
Söndag
13 Okt 2 matcher
Onsdag
16 Okt 1 match
Lördag
19 Okt 1 match
Torsdag
24 Okt 1 match
Söndag
27 Okt 2 matcher
Lördag
02 Nov 1 match
Söndag
03 Nov 1 match
Lördag
09 Nov 1 match
Lördag
16 Nov 1 match
Söndag
17 Nov 1 match
Torsdag
21 Nov 1 match
Fredag
22 Nov 1 match
Söndag
24 Nov 2 matcher
Torsdag
28 Nov 1 match
Söndag
01 Dec 1 match
Onsdag
04 Dec 1 match
Söndag
08 Dec 1 match
Torsdag
12 Dec 1 match
Onsdag
18 Dec 1 match
Söndag
22 Dec 1 match
Söndag
29 Dec 1 match
Lördag
04 Jan 1 match
Måndag
06 Jan 2 matcher

Dalens kvartsfinalserier (dam och herr): Om världsspelare, ögon som brinner och femmor som ger gåshud

30 mars 2019 11:37
KämpaDalen

Kvartsfinalserierna är igång och Dalen spelar både på dam- och herrsidan! I dagens inlägg skriver jag lite tankar och reflektioner om detta och passar även på att lyfta fram några viktiga spelare och faktorer i sammanhanget.


Det har förhoppningsvis inte undgått någon att kvartsfinalserierna är igång i svenska superligan på både dam- och herrsidan, roligt! Och ännu roligare är det förstås att IBK Dalen kvalificerade sig till båda slutspelen! Eftersom det nu spelats matcher på båda sidorna av slutspelen tänkte jag passa på att kolla till läget lite kort i Dalens kvartsfinalserier och tycka till lite inför fortsättningen. På damsidan möter tabellåttan Dalen serieettan IKSU som inte förlorat en enda match under hela säsongen och för närvarande står det 1-0 i matcher till IKSU. På herrsidan möter femman Dalen fyran Linköping och efter gårdagens vinst på hemmaplan står det 3-1 i matcher till Dalen. Hur det sett ut i matcherna och vilka som stuckit ut lite extra, ja, det kan ni läsa nedan!

Om ni inte redan gjort det kan ni förresten även passa på att lyssna på våra poddavsnitt där Maria och jag pratar lite närmare om Dalens chanser i slutspelet och lyfter faktorer och spelare som stuckit ut – ni hittar podden genom att söka på Dalenpodden i gratisappen Soundcloud. Följ oss även gärna på Instagram för att lättare ha koll på när ett nytt avsnitt läggs upp!

IKSU – Dalen (0-1 i matcher)
Ja, det är kanske ingenting oväntat att det är IKSU som leder matchserien. Om Dalen lyckas knipa en match mot världens bästa lag, IKSU, får det ses som en mäktig skräll. Samtidigt blickar jag tillbaka till kvartsfinalseriens första match med en pirrande gåshudskänsla – Dalen hade en riktigt, riktigt bra chans att trycka till den mest överlägsna motståndaren i hela (världen?) serien!

Genom vad jag bara kan beskriva som en riktig jävla kämparinsats visade Dalen imponerande mycket vilja och lagsammanhållning när de tillsammans gav allt i varenda byte för att hålla undan ett IKSU som överlag spelade med mycket bollinnehav och som slår snabba luriga passningar till höger och vänster. Underläget 0-2 hämtades upp av gästande Dalen till 1-2 inför tredje perioden och drygt sju minuter in i tredje perioden drog IKSU:s Amanda Delgado Johansson på sig en femminutersutvisning när hon med klubban slog till Linn Mikaelsson. Det numerära överläget började bra och Dalen kunde kvittera, med flera minuter som återstod på utvisningen dessutom. Ungefär här började jag våga hoppas, IKSU såg för en gångs skull nervösa ut och Dalen hade bokstavligen allt att vinna.

Skrällen uteblev dock när IKSU:s Sofia Joelsson bröt sig loss och gjorde mål för hemmalaget i numerärt underläge. Det kändes som om det psykologiskt viktiga målet slog undan fötterna på Dalen som aldrig riktigt återhämtade sig. Slutresultatet skrevs 4-2 till IKSU, men rubrikerna efteråt har bara handlat om att Dalen faktiskt gjorde det riktigt bra! Jag var väldigt imponerad över den styrka och attityd Dalen visade och det märktes verkligen med hur stort allvar alla tagit uppgiften! Det känns inte längre omöjligt för Dalen att bli det första laget att slå IKSU en match. Svårt, otroligt svårt, men det är möjligt!

Målvaktsspel i världsklass
Matilda Wirthig visade målvaktsspel i ren världsklass och jag ångrar inte en enda av de flertaliga hyllningar jag riktat till Wirthig i bloggen och podden – hon kan verkligen vara en avgörande faktor för om det blir vinst eller förlust för Dalen! Om ni har missat det kan jag förresten passa på att informera om att det skrivits om att Matilda Wirthig har förlängt med Dalen, vilket förstås är både ett glädjande besked och en första indikation om att Dalen rustar vidare för att bli ett lag att räkna med!

Det brinner i ögonen
I Dalenpodden pratade jag och Maria inför slutspelet om Linn Mikaelsson där vi beskrev henne som en av Dalens viktigaste spelare. Mikaelsson är en hård back som går helhjärtat in i duellerna och som kanske utstrålar mest vilja av alla spelare i svenska superligan på planen. Det brinner i ögonen på Linn under matcherna och jag har stor respekt för spelare som kan använda den sortens glöd till att leda sitt lag framåt! Mot IKSU var Mikaelsson tillsammans med ovannämnda Wirthig Dalens två absolut bästa spelare och jag har sagt det i olika sammanhang förut: det är den typen av nyckelspelare som kan bli helt avgörande för ett lags framgångar i ett slutspel.

Nu förstod jag att det är oklart om Linn kommer kunna spela nästa match efter slaget hon fick på handen av Delgado Johansson, men jag kan bara innerligt hoppas att skadan inte hindrar henne från fortsatt spel. Dalen behöver Linn Mikaelsson! Fortsättningen i denna kvartsfinalserie är oviss, men jag tror inte att IKSU kommer underskatta Dalen igen och jag tror samtidigt att Dalen kan gå in i nästa match med en positiv känsla. Det gäller dock att fortsätta jobba minst lika hårt, varenda match, varenda period, varenda byte och varenda sekund!

Linköping – Dalen (1-3 i matcher)
När det kommer till slutspelsserier tycker jag att serien mellan Linköping och Dalen har alla ingredienser för ett spännande och välsmakande slutspel! Två jämna lag, jämna matcher och mycket vilja på planen där känslor och dramatik kännetecknat varenda match!

En dramatisk inledning på serien
Faktum var att matchserien fick en helt galen start redan i första matchen där Linköping såg ut att gå mot en tydlig vinst, men Dalen hämtade upp ett tremålsunderläge och kvitterade matchen med EN sekund kvar av tredje perioden. Vad hände? Jonas Svahn hände!

Väl i övertid stod Johan Larsson för ett sådant mål som man knappt vågar tro på, ett långt skott från egen planhalva som går hela vägen in och matchen var avgjord! Dalen vann en match som Linköping ägt i princip hela vägen, men där viljan och misstagen som så många gånger i innebandyn blev de helt och hållet avgörande faktorerna.

En jämn serie
Alla matcherna har egentligen varit mer eller mindre väldigt jämna och det har varit ganska små marginaler som blivit avgörande i slutändan. Den enda matchen som varit ett undantag till detta var seriens andra omgång där jag upplevde att Dalen hade matchen i sin ägo hela vägen, trots viss dramatik i tredje perioden.

Resultatet från gårdagens vinst med 8-4 skulle lätt kunna vilseleda att den matchen var enklare för Dalen, men även om det fanns många likheter mellan den matchen och omgång två i serien skulle jag säga att gårdagens match stod och vägde mer i tredje perioden. Dalens imponerande försvarsspel och Måns Parsjö-Tegnérs målvaktsspel gav förvisso en nästan förvånansvärt stark trygghetskänsla till mig på läktaren, men när Dalens Daniel Sonidsson tilldelades en utvisning med dryga nio minuter kvar att spela i tredje perioden kändes Dalens 3-2-ledning skör. Här hände dock något som på många sätt liknar miraklet i seriens första omgång – Jonas Svahn (och Linus Holmgren) hände!

Daniel Sonidssons utvisning kan nog vara det mest briljant taktiska draget i innebandyns historia – det resulterade nämligen i hela två boxplaymål där Jonas Svahn och Linus Holmgren tillsammans gjorde varsin framspelning till den andre som spelade in bollen bakom Linköpings Robin Laakso. I efterdyningarna av detta fanns till synes ingen annan utväg för Linköping än att plocka bort Jonas Svahn – något som gjordes med oschyssta medel och snart var det i stället Dalens chans att få spela power play. I numerärt överläge passade Sebastian Degeryd på att utöka Dalens ledning och därefter var det inte längre en fråga om Dalen skulle vinna matchen, det var en fråga om med hur många mål!

En femma som ger gåshud, världens bästa center och en målvakt som vinner matcher
I baksmällan av gårdagens glädjerus skulle jag egentligen kunna skriva hyllningstexter som spretar åt alla håll och kanter, men jag har valt ut tre fokusområden för detta inlägg:

En femma som ger gåshud
Alltså, det kan omöjligen bara vara jag som får en pirrande och förväntansfull känsla varje gång Dalens tredjeformation kliver ut på banan? Det känns spännande hela vägen från kraftpaketet Pär Forsman och duracellkaninen Ludwig Svensson på backpositionerna (typ) till Johan "som skjuten ur en kanon" Larsson och duon Sebastian Degeryd och Daniel Sonidsson som fått sådan kemi på planen att det känns hur naturligt som helst att se dem spela tillsammans. Ja, det blir åka av varenda gång de byts in och jag undrar om det inte är dags att på riktigt hylla tränare Karlsson och Brolin för genidraget att fördela styrkorna i laget jämnare över tre formationer och på så sätt även lyckas skapa denna magiska femma.

När Dalens första eller andra formationer sett bleka ut, ja, då har Dalens tredjefemma klivit fram och det gör mig lite extra glad så här i slutspelet att nya stjärnor kliver fram! Var det någon som inför denna säsong räknat med att Daniel Sonidsson skulle visa sådan utveckling? Att Johan Larsson under två säsonger i Dalen sedan han återvände från Thorengruppen vuxit ut till att bli en av Dalens mest tongivande spelare som både kan agera center och back på ett väldigt imponerande sätt?

Världsspelare som avgör matcher
Precis som jag skrev om Matilda Wirthig och Linn Mikaelsson ovan är det just spelare som Jonas Svahn och Måns Parsjö-Tegnér som många gånger avgör slutspel. Det är nästan ofattbart hur höga nivåer de har i sig, men ännu mer ofattbart och imponerande är det förstås att de kan nå dem gång efter annan i de mest pressade och viktigaste situationerna – att vara som bäst i kulminationen av en hel försäsong och säsongs hårda arbete och slit. Jag ska inte bli långrandig, men herregud vad tacksam jag är över att Svahn och Parsjö-Tegnér spelar i Dalen!

Kan det inte bli söndag snart?
Helgens söndag blir utan tvekan helgens absoluta höjdpunkt! Klockan 14.00 väntar Linköping borta och klockan 17.00 tar Dalen emot IKSU hemma i Umeå Energi Arena! Det är upp till Dalen att leverera på planen, men upp till oss andra att stötta och heja på! Nu kör vi Dalen! Kämpa Dalen!