Dalen - Pixbo (10-9): Om känslor, goda nyheter och hjältar

31 januari 2021 19:24
KämpaDalen

Ett blogginlägg om den svängiga matchen mellan Dalen och Pixbo, om hur det var att äntligen få se innebandy på plats i arenan igen och framför allt om varmt efterlängtade spelare som äntligen var tillbaka från sina skador!

"Bara summera känslorna efter matchen", tänkte jag som tema för detta blogginlägg, "ingenting konstigt som jag inte gjort förut". Så enkelt är det dock inte att med ord försöka ge en rättvis bild av hur mycket just dagens match betydde för mig... Att få se matchen på plats (tack för vinsten i biljettlotteriet IBK Dalen och för det varma välkomnandet idag!) och att få svämmas över av känslorna av att vara i arenan igen för första gången på ett år, att se innebandy live, kunna heja och applådera och försöka stötta vårt lag på plats. Jag kände mig lite som ett barn på julafton redan när vi följde uppvärmningen och jag kände hur jag knappt kunde hålla tillbaka blandningen av ett nöjt flin och ett bubblande skratt som hela tiden ville upp till ytan och den känslan höll nog egentligen i sig hela vägen till matchens andra period då allvaret började. Innan jag kommer till det ska jag dock nämna lite fler viktiga detaljer för att rama in dagen!

Goda, godare och godaste nyheterna? (Skadeläget – för en gångs skull inte bara katastrofbesked?)
Speciellt för just denna match var även att Ketil Kronberg ÄNTLIGEN fick göra sin första match för säsongen efter de skador han ådragit sig tidigare och som han inte riktigt kunnat återhämta sig från. En annan spelare som var tillbaka från sina skador var Daniel Sonidsson som började säsongen på allra bästa sätt och som nu äntligen återhämtat sig nog för att kunna spela match igen.

Vidare var Rasmus Andersson, som inte kunde spela mot Kalmarsund, tillbaka igen efter den mindre skadan han ådrog sig mot Växjö. Och på tal om skador... Lugnande besked kom även från Fredrik Edholm som skadade sig i matchen mot Kalmarsund och väntas vara tillbaka igen efter uppehållet. Idel glada besked alltså!

Matchen? Från glädje till hopp och förtvivlan till...
Summera matchen var det ja... Det var en berg- och dalbana både målmässigt och spelmässigt där Dalen började matchen med en pigg förstaperiod där både Ketil Kronberg och Daniel Sonidsson gjorde mål! Kronberg på ett fruktansvärt fint och kyligt sätt när han blott några minuter in i matchen kommer fri mot Jon Hedlund och lyfter in den bakom målvakten hur självklart som helst! Sonidssons mål lät dock vänta hela vägen till sista sekunden i första perioden innan det satt – men oj vilken smakstart för Ketil och Daniel och för oss som längtat efter att få se dem i spel igen!

När Dalen gick in i den andra perioden med en 5-2-ledning kändes det ganska tryggt, men en trygghet som på klassiskt innebandyvis aldrig är säker förrän det egna laget leder med en sisådär 52 mål eller fler. Nå... Om jag skulle analysera den andra perioden med en för mig ovanlig rättframhet var det trots mycket hårt slit från många av spelarna en kaskad av dåliga beslut, felpassningar och skott i farliga täck som ledde till att Pixbo relativt enkelt kunde kontra sönder Dalen och den fina 5-2-ledningen smulades sönder och när perioden var till ända stod det 7-7 och resultatet kändes dessutom på flera sätt rättvist. Detta var inte en period som går till historien som en av Dalens bättre, tyvärr.

I den tredje perioden tog Pixbo ledningen och det började kännas nervöst, även om spelet var långt ifrån den svajiga prestationen vi sett i den andra perioden från Dalens sida. Tvärtom började vi även se lite mer självförtroende och lugn från flera viktigare spelare i Dalen såsom bland annat Christoffer Andersson som i fint samspel med Johan Larsson kvitterade matchen och bäddade för att det kunde bli Dalenseger i slutändan. När Dalen dessutom fick två numerära överlägen började hoppet växa allt mer, men Dalen lyckades inte förvalta dem, Pixbo höll undan och tog åter igen ledningen med dryga en och en halv minut kvar av matchen och vi visste att Måns Parsjö-Tegnér skulle lämna målet så fort Dalen vann bollen i hopp om att en utespelare extra skulle avgöra till Dalens favör. Och visst blev det så!

Från hopp som växlade över till förtvivlan och som sedan snabbt brast ut i total glädje när Christoffer Andersson smällde in kvitteringen med 56 sekunder kvar av perioden och Rasmus Andersson sedan sköt in det matchavgörande målet med knappa fyra sekunder kvar att spela! Ja, det var inte brist på spänning och känslor i matchen som fick ett dramatiskt slut och som fick bästa tänkbara resultat med samtliga tre poäng till vårt kära Umeålag!

Matchhjältar och hjältar i allmänhet
Han fick visserligen inte äran att bli matchens hjälte idag, men om jag hade fått frågan om vilken spelare som enligt mig var matchens hjälte sett till prestationen skulle jag definitivt säga att det var Rasmus Andersson – även utan att beakta att han gick in och assisterade till Dalens 9:e mål och därefter gjorde Dalens 10:e och det matchavgörande målet i matchen. Han blev poängbäst i Dalen idag, men var även en väldigt viktig del i Dalens försvarsspel och i att med sin fart och spelskicklighet skapa ytor i Pixbos försvarsspel när det behövdes. Med anledning av detta hade jag personligen utsett Rasmus till matchens bästa spelare idag!

Det går förstås inte att prata om det bästa med matchen och matchens hjältar utan att stanna upp lite längre vid det faktum att vi äntligen fick se Ketil Kronberg tillbaka på planen igen! Första matchen för säsongen och han får det ändå att se ut som om han knappt varit utan en innebandyklubba i händerna... rätt sjukt! Snacket bland det fåtal personer som fick vistas i arenan handlade mycket om just Kronbergs återkomst och hur svårt det skulle bli att hålla honom från att springa omkull hela motståndarlaget – eller invänta signalen för att springa in under spelarpresentationen! Nå, jag unnar honom verkligen varenda sekund på planen, varenda ryggdunk och fistbump och varenda uppmuntrande ord – det är fantastiskt att ha dig tillbaka Ketil!